Budi dio naše mreže

Vlč. Saša Ilijić: Postojanost je izazov svakodnevne borbe predanja Bogu

„Molite za nas svoje svećenike. Mislim da svoje zvanje najviše dugujem svojim župnicima i redovnicama koji su bili u mojoj župi. Njihov život i primjer bio je za mene veliki okidač da ono što je Bog namijenio, posijao, urodi plodom”, ističe vlč. Saša Ilijić. Trenutno je u službi tajnika krčkog biskupa Ivice Petanjka, te postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića.

/ Svjetlana Đuran, Frane Rančić

„Postojano je srce moje, o Bože, pjevat ću ti i svirati” – mladomisničko je geslo vlč. Saše Ilijića kojeg je glazba vezala za liturgijski i pastoralni život te za svećeništvo. Naime, rođen je u Rijeci 1981. godine, a odrastao je u Omišlju na otoku Krku, mjestu bogatom tradicijom i kulturom, koju je upijao od malena u obitelji i izvan nje. Odmalena se bavi glazbom, išao je u Glazbenu školu, a u to se vrijeme otvara ljubav prema crkvenoj glazbi. „Veliku ulogu u svemu tome odigrala je s. Valentina Marinović, iz Družbe Presvetog Srca Isusova iz Rijeke, koja je kao orguljašica i sakristanka djelovala u mojoj rodnoj župi. Ona nas je okupljala, a ja sam je jako rano počeo zamjenjivati u sviranju, pa i mise. Mislim da je glazba od ranog djetinjstva bila poveznica mene, liturgijskog i pastoralnog života, pa onda i svećeništva”, ističe vlč. Saša.

Nakon osnovne škole otišao je u Nadbiskupsko sjemenište na Šalati u Zagrebu. Tu je, kako je rekao, zahvaljujući tadašnjem biskupu Josipu Bozaniću koji je kandidate slao u zagrebačko sjemenište dobio širinu i stekao brojna poznanstva. U sjemeništu je nastavio s učenjem glazbe, a imao je i prvi stručniji doticaj s velikim pneumatskim orguljama u sjemenišnoj crkvi. Vlč. Saša je zatim studirao filozofiju u Rijeci dvije godine, nakon čega je uslijedio studij teologije u Rimu. Studirao je i Crkvenu glazbu. Nakon diplome morao je odlučiti hoće li nastaviti studij glazbe, ali je prevagnuo izbor za studij duhovne teologije. „Taj magisterij mi je koristio i za moj osobni rast, ali i za znanstveno napredovanje. Đakonsko ređenje sam imao u Rimu, u vatikanskoj bazilici, a za svećenika sam ređen 2006. godine u krčkoj katedrali”. Mlada misa bila je, prema riječima vlč. Saše, poseban trenutak jer u Omišlju mlade mise prije toga nije bilo 45 godina. „Kako sam u Rimu živio u intenacionalnom sjemeništu, na mojoj mladoj misi bilo je mojih prijatelja iz cijeloga svijeta”, prisjeća se vlč. Saša.

Prvi koraci u svećeništvu bili su vezani uz rad s mladima. Bio je povjerenik za Pastoral mladih krčke biskupije: ”Predivnih devet godina rada s mladima. Nisam se osjećao adekvatnim za taj posao. Međutim, s Božjom milosti upoznao sam mlade srednjoškolce. Najviše smo s njima radili. Predivan rad, širina. Želio sam okupljati mlade svake godine na zajedničkom biskupijskom susretu; da se mladi međusobno povezuju. Mnogi od njih su i danas povezani; a to je i bio moj cilj”.

Kao sjemeništarac je vlč. Saša sudjelovao na otvorenju Hrvatskoga katoličkog radija, i tada ni slutio nije da će kasnije surađivati s istim medijem. Naime, kao povjereniku za mlade ispred Ureda za mlade HBK bila mu je povjerena dužnost direktora Uskrs festa. „Vodio sam tu povjerenu mi službu nekoliko godina uz Zvonimira Ancića i Slavka Nedića s Hrvatskoga katoličkog radija, koji je bio suorganizator Uskrs festa, i s mnogim divnim ljudima. Moram reći da nikada nisam razmišljao o suradnji s HKR-om. Imao sam i jedno ogorčenje prema Uskrs festu, jer smo dok sam bio u sjemeništu slali pjesme koje nikada nisu bile primljene.”

Izvor: Organizacijski odbor UF-a

Uz službu biskupovog tajnika vlč. Saša je doktorant interdisciplinarnog studija Filozofskog fakulteta i Glazbene akademije u Ljubljani. Trenutno iščekuje obranu doktorskog rada u kojem je objedinio svoje dvije ljubavi rad s mladima i glazbu. „Uzeo sam jednu temu s kojom sam želio objediniti rad s mladima i glazbu te doprinijeti svojoj Krčkoj biskupiji. Istraživao sam odnos mladih prema tradicijskoj krčkoj glazbi, rezultati su bili zanimljivi, nadam se da će i taj rad pridonijeti što boljem poznavanju tradicijske glazbe i naše baštine, i njezinom njegovanju. To nam je isto tako u nasljeđe ostavio i sluga Božji Antun Mahnić”.

Vlč. Saša uvijek nešto nađe za raditi. Svoje slobodno vrijeme posvećuje kontaktima s ljudima iz župa gdje je djelovao, sa svećenicima s kojima je studirao, a rado posjeti i prijatelja misionara fra Ivicu Vrbića u Boliviji. „Nastojim tijekom ljetnih mjeseci otputovati negdje, već sam dva puta bio kod fra Ivice Vrbića u Boliviji. Pronalazim se u tome radu koji obogaćuje, a usput se nešto i vidi”.

Prisjećajući se imenovanja postulatorom Mahnićeve kauze vlč. Saša ističe da je ono došlo iz vedra neba. „Čuo sam da se nešto događa, i kada me je biskup pozvao na razgovor nisam ništa znao o Mahniću, osim onih osnovnih podataka. Bilo me je strah pa sam biskupu rekao da ima onih koji su adekvatniji ljudi za taj posao i da se ne vidim u tome, ali sam iz poslušnosti prihvatio tu službu”. Od tada do danas neumorno širi glas o svetosti sluge Božjega Antuna Mahnića, čija je 100. obljetnica rođenja za nebo otvorena 14. prosinca u krčkoj katedrali.

Postulator Ilijić podsjeća na to tko je bio biskup Mahnić. „Biskup Mahnić je iza sebe ostavio bogat opus. Glas o njegovoj svetosti javio se još za njegova života. Rođen je u župi Štanjel u Sloveniji 14. rujna 1850. Za svećenika je zaređen 1874., a njegovo biskupsko djelovanje počinje dolaskom na otok Krk godine 1896. Tu je zatekao problematiku glagoljice kao vjerskog i nacionalnog identiteta. Iako se od njegova dolaska provlačilo da je poslan da uništi glagoljicu, on je pokazao mudrost i razboritost te se zalagao za njezino očuvanje”.

Izvor: biskupijakrk.hr

Biskup Mahnić je, kako ističe postulator, bio filozof, mislilac, teolog, urednik, pisac, zalagao se za očuvanje tradicije, bio je svjestan moći medija i pokretao je tiskare, kako bi mogao objavljivati publikacije i listove. „Mahnić je želio biti prisutan u životu vjernika. Bio je ispred svoga vremena. Nisu ga svi razumjeli. Ali njegova pisana riječ odgojila je mnoge. Danas je ta ista njegova riječ temelj postulature i proučavanja njegova lika”.

U osvrtu na biskupa Mahnića kao pokretača katoličkog pokreta u Hrvatskoj vlč. Ilijić je istaknuo kako su mu mladi bili posebno na srcu. ”Mahnić je Slovencima dao mnogo, a Hrvatima sve. Mislim da se ova rečenica najviše može primijeniti na mlade i mladost. On je bio borac protiv liberalizma i, u ono vrijeme, modernizma. On želi mlade duše očuvati od svih utjecaja da ih educira i udruži da budu zajedno. Zalagao se za zajedništvo i dijalog… Mahnić nikad nije išao u prvi plan. On je davao i poticao ideje, a mladi su bili oni koji ih provode”.

Postulator Ilijić potiče sve zainteresirane da posjete novu internetsku stranicu Postulature za proglašenje blaženim sluge Božjega Antuna Mahnića, gdje se mogu upoznati s njegovim likom, pogledati fotogaleriju, naći informacije o događanjima vezanim uz Mahnića, kao i da u jubilarnoj godini 100. obljetnice Mahnićeva rođenja za nebo posjete njegov grob u krčkoj katedrali.

Ivor: biskupijakrk.hr

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja