Budi dio naše mreže

Skrivena u naizgled dosadnom dijelu Biblije, zaboravljena molitva iz 1. Knjige Ljetopisa 4,10 neočekivani je poziv za muškarce da se vrate kući – u obitelj koju smo svi priželjkivali, u Crkvu i Sveto Trojstvo, i predstavlja naš istinski poziv kao očeva. Takozvana "Jabesova molitva" nije materijalistički i plitki popis želja. Zapravo je to zagovorna molitva, moćan način molitve za svoju suprugu i djecu, svoju župu i Božju vladavinu nad cijelim svijetom.

/ dz

Očinstvo je poziv na molitvu

Muškarci moraju moliti bez prestanka. Naše molitve mogu zauvijek promijeniti život naše supruge i djece. Molitva oca je sposobna učiniti više od novca, strategije ili teškog rada, donosi Tyler Blanski na portalu Catholic Gentleman.  To je prvo i najveće djelo oca. Prvi posao oca moliti za svoju obitelj a molitve nisu čarolije. Nije stvar u tome da samo kažemo prave riječi i tada će odjednom naša supruga, djeca i obitelj biti spašena od svih nevolja i blagoslovljena uspjehom. Važno je ono za što molimo i kako molimo.

Muškarci, naš je posao moliti da Bog blagoslovi našu suprugu i djecu, našu župu i zajednicu. Trebamo moliti na način da se Bog proslavi u našem zajedničkom životu i da sve što radimo bude na Božju slavu.

Ali kako to učiniti? Postoji kratka ali snažna molitva malo poznatog čovjeka skrivenog u zabačenom kutku Svetoga pisma. Njegova se molitva naziva i zaboravljenom molitvom, ali je itekako moćan odgovor na pitanje kako moliti za blagoslov u našim životima i može pomoći očevima da svoj životni fokus, u svemu što čine, zadrže u traženju Božje volje u svojim životima.  

Jabes je prizvao Izraelova Boga govoreći “Ako me odista blagoslivljaš, raširi moje područje, neka bude tvoja ruka uza me i sačuvaj me oda zla, tako da se ne mučim! Ispuni mu Bog za što ga je molio.”(1 Ljet 10,4).

Pisac Ljetopisa je Jabesovu molitvu umetnuo u dugačko rodoslovlje kako bi poslužila kao reprezentativna molitva za sve pretke i potomke koje spominje – za baštinu koja seže od patrijarha pa sve do Adama. Knjiga Ljetopisa bila je jedan od glavnih izvora za pisce evanđelja u opisu Isusovog rodoslovlja. Ona predstavlja neku vrstu preteče Oče naša i cjelokupni molitveni život Crkve. To znači da je ta molitva i danas aktualna. Zaboravljena molitva je kolac u zemlji, stup ograde. Ona ocu pomaže da vidi svoju obitelj u svjetlu veće, šire slike. Moliti ovu molitvu znači prikazati srce, dom, suprugu, djecu ili župu za Krista. To je očev način molitve da se Božje kraljevstvo uspostavi u njegovom domu i da se odatle raširi po cijelom svijetu, “na zemlji kao i na nebu”. 

Bože, proširi moj teritorij!

Ponekad se čini da čovjek današnjice ne zna što znači biti blagoslovljen. Možda je razlog tome što postoji veliki jaz između njegovih očekivanja od života i stvarnosti na koju ga poziva Gospodin. Riječ Božja uvodi nas u stvarnost u kojoj živimo. Kako živjeti blagoslovljenim životom? Jabesova molitva, iako kratka, pokazuje svu srčanost i iskrenu želju čovjeka kojemu je stalo jedino do toga da mu Bog bude na prvome mjestu! Je li Jabes poseban po tome što od Boga želi izmoliti ili pak po načinu na koji to čini? Je li mu doista stalo samo do teritorija kojim će ovladati?

Područje koje želimo da Bog proširi u našim životima mogu biti naši talenti koje želimo umnožiti, sposobnosti, nešto u čemu smo dobri i osjećamo da to može biti na dobrobit drugih ljudi oko nas

Područje može biti i naša želja za uspjehom, napretkom, razvijanjem u obiteljskom, poslovnom i bilo kojem drugom smislu koji svoj temelj ima u Božjoj slavi. Iz njegovog krika Gospodinu razabire se ponizan vapaj nemoćna čovjeka koji želi da mu Bog blagoslovi život, njegovo djelo, rad, djecu i obitelj! Kada Bog mijenja srce čovjeka svaki se dio njegova života promijeni i otvori obilnom blagoslovu. 

Foto: Cathopic

Jabesova molitva dakle, nije poput molitve čovjeka koji pogledom u nebo traži od Boga da poveća njegovo financijsko ulaganje, vrijednost dionica ili ostvari poslovnu priliku za dobitak. To je iskreni vapaj Gospodinu da bude i ostane onaj od koga dolazi blagoslov i po kojemu stižu sva dobra. 

Usprkos tome, prečesto smo skloni stvoriti boga od onoga što nam pruža najviše utjehe i užitka. Promislite o svojim željama. Da vam je Bog dao sve što ste željeli, ali vam nije dao sebe, gdje biste bili? Bili biste vječno izgubljeni. Ali kad bi Bog sve oduzeo i dao vam samo sebe, gdje biste bili? Bili biste na Nebu. Nije li najbolji dar koji možemo dobiti sam Bog? Sveta Terezija Avilska, koju Crkva danas danas slavi je rekla, Samo Bog dosta je! To ne znači da nas u životu neće snaći nevolje, tjeskobe i patnje. Patnja također može biti blagoslov jer nam omogućuje da u tim osjetljivim i teškim trenucima budemo suobličeni Kristovom patnjom koja je onda izvor milosti i snage za život. Toliki svjedoče o milostima koje su zadobili u životnim teškoćama i patnjama. 

Pomolimo se!

Moliti ovu molitvu znači postaviti temelje za gradnju kuće. Na toliko načina to može značiti da je naš dom zapravo Božji dom! To je traženje ne samo obilja i zaštite, već i širenja tih blagoslova iz našeg doma na cijeli svijet. Ova molitva u svojem temeljnom smislu znači molitvu čovjeka koji žudi za Bogom. Označava molbu da vam Bog da najbolji dar koji ima, a to je dar samoga sebe. Zašto biste se zadovoljili nečim manjim? Kad je sveti Toma Akvinski završio svoje remek-djelo, Krist ga je upitao što da mu da, na što je svetac odgovorio da mu da samoga sebe. Od početka su Božji blagoslovi povezani s plodnošću, s obitelji. Stvoreni smo za plodan odnos s Bogom i jedni s drugima. Biti blagoslovljen znači biti vjeran Božjem savezu, biti vjeran svojoj obitelji, čak i suočen s patnjom. Sve dok Crkva žudi za jedinstvom sa Svetim Trojstvom, ona neće prestati vikati s Jabesom: “Blagoslovi me i proširi moje područje!”

Blagoslovi me!

Što ako Jabes nije poseban zbog onoga za što se molio već kome se molio? On se nije molio nijednom starom božanstvu. Molio se “Bogu Izraelovu” (Knjiga Ljetopisa 4,10). Možda je Kroničar izdvojio upravo Jabesa jer se odupirao iskušenju štovanja drugih bogova. Zavjetovao se izraelskom Bogu i od Njega jedino tražio blagoslov.

Kao očevi, imamo ogromnu odgovornost za živote naših supruga i djece, ali i duhovno zdravlje obiteljskog doma. Otac koji je prisutan u svojem domu predstavlja model i živu sliku Oca nebeskoga

koja itekako ima utjecaj na život djece, naročito u ranim godinama njihovog života. Mnogi očevi u svojem djetinjstvu odrasli su s odsutnim ocem, možda grubim, nedostupnim ili ranjenim ocem. Ranjeno očinstvo i kriza danas su vrlo raširene pojave koje imaju veliki utjecaj na obitelj. Nije li danas očevima itekako potreban vapaj Bogu da ih blagoslovi i proširi njihova područja u kojima su dobri, ali i u kojima im je potrebna Njegova milost i pomoć! Da Bog bude taj koji jedini može ovladati teritorijem njihovog života i izliti preobilno svoj blagoslov na njih i njihove obitelji. 

Foto: Cathopic

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja