Budi dio naše mreže

Prvi savjet je: ne traži odgovor od Boga za svoju trenutnu životnu situaciju. Moraš početi tražiti Boga samog kako bi u Njemu pronašao sve potrebne odgovore. Velika je razlika u tome tražiš li Boga s namjerom da odgovori na tvoje želje i molitve ili ga tražiš kako bi ti dao odgovore koji su ti potrebni. Kad shvatiš tu razliku prestat ćeš "manipulirati" Bogom i tražiti od Njega da ispunjava tvoje želje.

/ vž

Među onima koji traže savjet ili pomoć 90 posto je onih koji se pitaju izvršavaju li Božju volju i što Bog želi od njih. Složeno pitanje, a kamoli razmišljanje o odgovoru. Stvarnost koja nas okružuje višestruka je i često prožeta patnjom pa nije lako razaznati Božju volju u našem životu tijekom mnogih teških situacija, piše Livres de Todo Mal za Aleteiu. Mladima je još teže jer se pitanje neprestano pojavljuje. Žele znati kakva je Božja volja u odnosu na osobu s kojom se žele vjenčati, zanima ih kakav posao Bog želi od njih ili možda želi da žive u zajednici…

Prvi savjet

Prvi savjet je: ne traži odgovor od Boga samo da bi u njemu pronašao svoju unutarnju želju. Da se izrazim još jasnije: ne traži odgovor od Boga za svoju trenutnu životnu situaciju. Ne očekuj odgovor od Boga u vezi s tvojom trenutnom patnjom jer pokušavaš pobjeći od nje umjesto da nešto naučiš od nje. Besmisleno je slijediti Boga i tražiti od njega odgovore na tvoje želje jer tvoje želje možda neće imati prednost u Božjim očima. Što onda moram učiniti ako ne mogu tražiti Boga da odgovori na moje želje?

Ne traži Boga da ispunjava tvoje želje – traži Njega

Moraš početi tražiti Boga samog kako bi u Njemu pronašao sve potrebne odgovore. Velika je razlika u tome tražiš li Boga s namjerom da odgovori na tvoje želje i molitve ili ga tražiš kako bi ti dao odgovore koji su ti potrebni. Kad shvatiš tu razliku prestat ćeš “manipulirati” Bogom i tražiti od Njega da ispunjava tvoje želje. Počinješ ga tražiti zbog toga što On jest. Kada Boga tražimo iz srca i bez ometanja naših želja pročišćen je i naš odnos s Njim. Polako prestajemo tražiti odgovore i rješenja za svoje probleme jer se usredotočujemo na Boga i ono što On znači u našem životu. Svi potrebni koraci koje moramo napraviti u životu postaju jasniji. I premda se to ne događa već u prvom koraku, nastavljamo slijediti Boga i u sljedećim će koracima odluke postati jasnije i lakše. Kako doći do toga? Kroz molitvu.

Drugi savjet

Predana i vjerna molitva put je do Boga obilježen ustrajnošću i postojanošću, a ne voljom za molitvom. Drugi savjet: nemoj čekati želju za molitvom. Nemoj čekati da ti srce bude puno želje za susretom s Bogom u molitvi. Mnogi tada nikada ne bi ni molili. Moli kad nemaš želje. Moli kad si umoran. Moli kad ti se hrpa briga roji kroz glavu. Moli kad si bolestan. Moli kad radiš. Moli kad voziš. Moli kad si tužan. Moli, iako si usamljen. Moli, iako imaš osjećaj da te Bog ne čuje. Moli, moli, moli. Ustrajnost u molitvi daruje ti dar da postaneš dio Božjeg plana i volje. Usadile ti se ove riječi u  srcu i obnovile tvoje razumijevanje Boga. I pri tome neka te vodi Duh Sveti.

“Od svakoga zloga puta zaustavljam noge svoje, da bih čuvao riječ tvoju.” (Ps 119, 101)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja