Budi dio naše mreže

Potraži svog Spasitelja najprije u Svetom pismu, a onda i u svakodnevici, i iz dubine duše i najskrovitijeg dijela srca – nasmiješi Mu se. Skupa s Njim, vidjet ćeš da je život daleko od tragedije.

/ ts

Nedavno sam po prvi puta čula za američkog komičara Jima Gaffigana. Nakon jednog pogledanog nastupa, uz grčeve od smijeha u trbuhu, nastavila sam s proučavanjem njegova cjelokupnog materijala, prenosi promišljanje Ivane Knezović portal hagio.hr.

Opušteni humor i još opušteniji pristup tog dobroćudnog, punašnog Amerikanca, uveseljavao je moju svakodnevnicu. Sve dok nisam naišla na njegove šale o Isusu. Dobrih petnaestak minuta šala o Isusu i apostolima me dovelo do smijeha, ali i neizbježnog pitanja – trebam li na ispovijed radi ovoga, i hoću li skupa s Jimom u pakao radi toga (zaključak koji komičar naglas izgovori nakon svake takve šale: “Oh Jim, you’re going to hell for this one”).

Život s Isusom znači biti radostan, i uključuje sposobnost dati taj smisao za humor svetosti

Daleko od toga da su te šale bile uvredljive, ali jedan vjernik ne može se ne zapitati smije li se o našem Spasitelju pričati i u kontekstu vica?

S rijetkim sam katolicima mogla podijeliti te šale. Zaključila sam da je naš narod možda previše zatvorio Isusa u tradiciju, i usuđujem se reći – tragediju.

Naime, papa Franjo je 2015. godine sudjelovao na Svjetskom susretu obitelji, a jedini komičar koji je pozvan nastupati prije Papina izlaska na pozornicu, bio je Jim Gaffigan! Papa je ipak znao najbolje: da je Jim praktični katolik, onaj koji živi svoju vjeru i ne stidi se to javno reći te je otvoren životu (trenutno ima petero djece).

Papa Franjo često govori o humoru i potiče nas katolike na isti: “Život s Isusom znači biti radostan, i uključuje sposobnost dati taj smisao za humor svetosti.”

Zapitaj se, dragi čitatelju, jesi li svog najboljeg prijatelja, Isusa, preopteretio svojim (uvijek istim) brigama, molbama, tužaljkama…? Jesi li mu ikada ispričao neki vic o samom sebi, možda i komičnim situacijama u koje konstantno upadaš jer ne živiš Riječ, ne živiš kako je rekao? Jer uporno ponavljaš iste greške, pokušavajući se svidjeti svima, jer si kopija, a ne divni i neponovljivi original, kakvim te On vidi.

Pokušaj se nasmiješiti i samom sebi nasmijati, i vidjet ćeš da i najtragičnija situacija u sebi nosi dozu humora

Isus je sudjelovao u zabavama (svadba u Kani sigurno nije bila jedina), i sigurno je bio omiljeni gost na svakoj – umnažao je hranu, pretvarao vodu u vino, pomagao svim potrebitima. To znači da je sudjelovao i u veselju svakodnevnice!

Tomislav Ivančić znao je o važnosti humora pri izlasku iz zla, depresije, samosažaljenja i čak neizdržive boli govoriti ovako: “Pokušaj se nasmiješiti i samom sebi nasmijati, i vidjet ćeš da i najtragičnija situacija u sebi nosi dozu humora.”

Zato, dragi čitatelju, potraži svog Spasitelja najprije u Svetom pismu, a onda i u svakodnevici, i iz dubine duše i najskrovitijeg dijela srca – nasmiješi Mu se. Skupa s Njim, vidjet ćeš da je život daleko od tragedije.

Ipak, kročiš ovim svijetom s najvećim Pobjednikom. Nasmiješi se u tom predanju. U vječnoj i čistoj si dobroti, bitku, ljubavi i ljepoti koja s tobom kroči kroz sve dane do svršetka svijeta. Zar to nije razlog za radost?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja