Budi dio naše mreže

Papa Franjo primio je 14. lipnja priznate komičare iz cijeloga svijeta. „Vi ste među rijetkima koji imaju sposobnost razgovarati sa svim tipovima ljudi, iz različitih generacija i kulturnih sredina. Na svoj način spajate ljude, jer smijeh je zarazan“, poručio je Papa.

/ mk/IKA

Susret je organizirao Dikasterij za kulturu i obrazovanje, a Papa je u svom govoru istaknuo kako “među svim profesionalcima koji rade na televiziji, kinu, kazalištu, tiskanim medijima, s pjesmama i na društvenim mrežama“ upravo su oni među najomiljenijima, najtraženijima i najpopularnijima. „Svakako jer ste jako dobri u tome što radite, ali postoji i druga motivacija: imate i njegujete dar nasmijavanja ljudi“, poručio je.

Usred toliko tmurnih vijesti, upravo oni imaju moć širiti mir i osmijehe. „Vi ste među rijetkima koji imaju sposobnost razgovarati sa svim tipovima ljudi, iz različitih generacija i kulturnih sredina. Na svoj način spajate ljude, jer smijeh je zarazan“, kazao je Papa, dodajući kako nas radost otvara dijeljenju i „najbolji je protuotrov sebičnosti i individualizmu“. Smijeh također pomaže u rušenju društvenih barijera, stvaranju veza među ljudima i omogućuje izražavanje emocija i misli, pridonoseći izgradnji zajedničke kulture i stvaranju prostora slobode, naglasio je Sveti Otac.

Papa Franjo pozdravlja američku glumicu Whoopi Goldberg / Foto: Vatican media

Talent komičara je dragocjen, poručio je. „Uz osmijeh, širi mir u našim srcima i među drugima, pomaže nam prebroditi poteškoće i nositi se sa svakodnevnim stresom. Pomaže nam pronaći olakšanje u ironiji i ići kroz život s humorom”. Priznao je kako i sam moli molitvu sv. Tome Mora da mu Bog podari smisla za humor, jer mu pomaže pristupiti stvarima s ispravnim duhom. Još jedno „čudo” komičara je sposobnost izmamiti osmijeh čak i kada se bave ozbiljnim temama, dodao je Papa. „Vi osuđujete prekomjernu moć, dajete glas zaboravljenim situacijama, ističete zlostavljanja, upozoravate na neprikladno ponašanje… ali bez širenja uzbune i terora, tjeskobe ili straha”. Nadalje, podsjetio ih je da kada uspiju izmamiti osmijehe, čak i ako je to kod samo jedne osobe, nasmijavaju i Boga.

Papa pozdravlja prisutne komičare svakog posebno / Foto: Vatican media

Humor pomaže razumijeti i steći osjećaj ljudske prirode, kazao je Sveti Otac, dodajući kako humor „ne vrijeđa, ne ponižava, ne ‘pribija’ ljude na njihove pogreške”. Humor nikada nije „protiv” nekoga, nego je „inkluzivan i proaktivan, te budi otvorenost, simpatije i empatiju”. Kako je rekao Papa, „možemo se čak i smijati Bogu, kao što se igramo i šalimo s onima koje volimo”. No naglasio je kako se to mora učiniti bez vrijeđanja vjerskih osjećaja vjernika, napose siromaha.

Svoje obraćanje Sveti je Otac zaključio blagoslovom nazočnih i njihovog umijeća. „Nastavite uveseljavati ljude, posebno one kojima je najteže gledati na život s nadom”, rekao je. „Pomozite nam, s osmijehom, vidjeti stvarnost s njezinim proturječnostima i da sanjamo bolji svijet!”

Izvor: Vatican News

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja