Budi dio naše mreže

Najljepše božićne jaslice sestre Samuele Premužić izložene su u Hrvatskoj kući Materina priča u Preradovićevoj ulici u Zagrebu do 6. siječnja 2022. godine.

/ Vesna Bihar

Jedinstvene božićne jaslice autorski su rad časne sestre Samuele Premužić koja već više od pet desetljeća živi i radi u samostanu Družbe sestara Naše Gospe i stvara monumentalne skulpture biblijskih motiva u naravnoj veličini. Najprije je od prirodnih materijala; komušine, slame, kukuruzovine izradila Mariju i Isusa, a zatim sv. Josipa, pa kraljeve, a onda Janicu i Ivicu. A tu su naravno i ovčice.

U Hrvatskoj kuci Materina prica izlozba jaslica sestre Samuele Premuzic. Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Ideje dolaze dok čita ili sluša Božju riječ. „Slušaj, radi i darivaj”, jednostavno kaže. “Naša domovina je prepuna Božjih darova. Uživajući u toj ljepoti, darujući ih drugima, ići Bogu.” Njezin je to način življenja i umjetničkog oblikovanja.

Dosad je izradila više od 1000 jaslica. One krase mnoge crkve, samostane, galerije i muzeje. Izlagala je diljem Hrvatske, u Kanadi, Hamburgu, Arlesu, Salzburgu, Rimu, Bratislavi, Skoplju, Sofiji, Cita di Castelu, Sutriu, Veroni. U više prigoda predstavljala je Hrvatsku na Međunarodnim izložbama Božićnih jaslica u Rimu i Vatikanu, gdje je postigla zapažen uspjeh i međunarodna priznanja. Poznate jaslice „Anđeoska štalica“ bile su izložene u dvorani za audijencije pape Pavla VI. u Vatikanu.

„Mi smo oružje u Božjoj ruci i on nam daje da od njegove ljepote spajajući stvaramo nove ljepote”, kaže sestra Samuele i priznaje da su njoj najdraže jaslice koje je izradila za Mariju Bistricu. „Izazov je bio izraditi narodnu nošnju bez bojenja, a da bude prepoznatljiva.”

Sestra Samuela svoje umijeće marljivim radom nesebično prenosi drugima, posebno mladima, kroz radionice i edukacije u školama, dječjim vrtićima, socijalnim i kulturnim ustanovama i udrugama. Za svoj predani umjetnički rad dobila je i visoko priznanje – Medalju i zahvalnicu Grada Zagreba.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja