Budi dio naše mreže

Katoličko bratstvo "Muževi katolici" već neko vrijeme organizira, na poziv i u suradnji sa župnicima cjelonoćna klanjanja pred Presvetim u hrvatskim crkvama. Molitvene nakane uvijek su usmjerene ka hrvatskom narodu i duhovnom probuđenju, zagovorom za novi život u Kristu, za nerođene, kao i za sve druge skrivene nakane pojedinaca.

/ Vesna Živko
“Duboko vjerujem da naš Gospodin iznimno ljubi takvu žrtvu i takvo predanje. Tim činom na neki način dajemo zadovoljštinu Isusovoj razočaranosti i tuzi prema učenicima kada je moleći u Getsemaniju zaključio kako niti jedan sat nisu uspjeli moliti s njime jer su, eto, spavali”, kaže jedan od članova bratstva Krešimir Zemljić.
Već dvije godine “Muževi katolici”, sada ih već sedamnaest, svakog mjeseca pohode jednu crkvu. U tišini osvajaju svijet za Boga. Okupio ih je još prije osam godina Veseljko Kralj, čovjek koji je nakon obraćenja prije 20-ak godina, kada je umjesto laži, koja bi ga oslobodila zatvorske kazne, odabrao istinu. Zatvor, u kojem je odslužio kaznu zbog prometne nesreće sa smrtnim ishodom, donio mu je istinsku slobodu.
Zatvor, u kojem je odslužio kaznu zbog prometne nesreće sa smrtnim ishodom, donio mu je istinsku slobodu
“Onog trena kada čovjek zavapi Gospodinu i zamoli Ga i dopusti Mu da uđe u njegov život, taj i takav čovjek se drastično mijenja – ne sam sebe, već Duh Sveti ga mijenja na bolje. Tada, taj i takav čovjek želi nešto učiniti, za Boga, iz ljubavi, iz zahvalnosti, iz potrebe da i drugim ljudima prenese tu ljubav. Tada želi osvajati i osvojiti svijet za Boga,” izjavio je Veseljko Kralj, voditelj i pokretač bratsva “Muževi katolici” za Hrvatsku katoličku mrežu.

Veseljko Kralj, voditelj bratstva “Muževi katolici”

“Muževi katolici” ne djeluju unutar udruge jer se ne žele baviti financijskim ili sličnim poslovima kojim bi se nepotrebno opterećivali. Oni su se, jednostavno, kao braća u Kristu, našli na istoj duhovnoj razini s istom željom. Da promijene Hrvatsku (i sebe) te da zahvale Bogu. Ako je potrebno i materijalno pomažu jedni drugima. Dugo vremena su se sastajali i molili na nakanu da im Gospodin pokaže ima li još nešto što bi želio od njih.  Osim što su muževi i očevi i “uobičajeni”, ponekad samo nedjeljni vjernici.

Kao braća u Kristu, našli su se na istoj duhovnoj razini s istom željom. Da promijene Hrvatsku (i sebe) te da zahvale Bogu

“Jednom smo bili potaknuti od Duha Božjega na javnu molitvu krunice za Domovinu kojoj je prethodila sv. Misa u Prvostolnici. To se ponovilo za godinu dana. Ali, htjeli smo nešto više i tada dolazi nadahnuće da budemo s Isusom. S obzirom da je klanjanje pred Presvetim odmah na drugom mjestu iza svete Mise, učinilo nam se bitnim i potrebnim i važnim moliti i žrtvovati se i na taj način, kako nas je pozvala još Gospa u Fatimi, da molimo i žrtvujemo se i dajemo zadovoljštinu za grijehe.” Stigao je i odgovor. Noćno klanjanje od 22 do 6 sati u hrvatskim crkvama. “Naš duhovnik je rekao kako u tome ne vidi ništa sporno, već naprotiv, veliku potrebu. Poznata je Pavlova rečenica iz prve  poslanice Kološanima kako u svom tijelu nadomješta ono što nedostaje Kristovoj muci na Križu: ‘Radujem se sada dok trpim za vas i u svom tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu.’ Mi kao laici ne možemo dati puno, ali jednom mjesečno možemo se odvojiti od svojih obitelji i dati samo Bogu. Osobito po noći kada imamo puno vremena”, kaže Kralj.

Višestruke su nakane i ciljevi cjelonoćnih susreta katoličkih muževa s vidljivim Isusom. “Prvo i osnovno, jednostavno biti s Njime i osjetiti bar na trenutak predokus Neba (rekli bi neki – “napuniti baterije”) i iskusiti u životu plodove Duha Svetoga” ističe naš sugovornik. Volio bi, kaže, kada bi se u toj župi gdje se nalaze, a svaki mjesec su u drugoj župi, nastavilo jednomjesečno cjelonoćno klanjanje po principu straže: po dvoje se zapiše sat vremena i tako do jutra. Muževi katolici mole također i za blagoslov i obraćenje neprijatelja, kako osobnih tako i neprijatelja Crkve. Za papu, biskupe, svećenike, naročito za duhovna zvanja, za prestanak abortusa, za vlast koja će sprovoditi zakone po Dekalogu, za mir u srcima ljudi, za obraćenje grješnika, za župu u kojoj klanjaju…
Kroz cijelu noć izmolimo Ružarij, u čitanju i razmatranju sv. Pisma, u prostraciji pred Gospodinom
“Kroz cijelu noć izmolimo Ružarij, u čitanju i razmatranju sv. Pisma, u prostraciji pred Gospodinom i molitvi anđela mira iz Portugala. Jedna od molitava koju molimo nalazi se u knjizi proroka Danijela i vrlo je znakovita, završava: ‘Gospode, čuj! Gospode, oprosti! Gospode, poslušaj i čini! Ne oklijevaj – zbog sebe, Bože moj, jer se tvojim imenom zove grad tvoj i narod tvoj!'” (usp. Dn 9, 4-19). Noćne susrete s Isusom Katolički muževi završavaju na prvoj jutarnjoj misi, naravno, nađe se vremena i za osobnu molitvu.

Cjelonoćna klanjanja prerasla su u glazbenu molitvu pred Presvetim

Odnedavno su se bratstvu pridružila još dva muža vrsna i iskusna glazbenika, Luka Rojc na violini (ili gitari) i Krešimir Zemljić na gitari, slaveći tako tijekom čitave noći Gospodina, zahvaljujući mu pjesmom i instrumentima za sva divna djela Gospodnja. Glazba im pomaže da budu otvoreniji prema Božanskim istinama. “U toj interakciji ljubavi održava nas i budnima kada dođu krize i kada bi najradije zagrlili jastuk. Luka, David, Borna, Krešo, ,..uvijek je tu netko tko će svojim glasom, notama, trenutnim nadahnućem pridonijeti stvaranju posebne duhovne atmosfere koja u svoj centar uvijek stavlja Krista Gospodina”, kaže Krešimir Zemljić opisujući osjećaje koji ga obuzimaju na cjelonoćnom klanjaju:
Klečeći na koljenima, priznajemo Gospodina svojim kraljem, fizički zorno ukazujemo na Isusovo božanstvo i tako prihvaćamo istinu da je On Bog koji je za nas došao na ovaj svijet
“Klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom uvijek budi jedan poseban osjećaj blizine s našim Gospodinom. On, koji je živo prisutan u komadiću kruha, On, koji nam se do kraja daruje stoji u svom svojem sjaju pred dušama koje ga štuju, koje ga slave i koje mu izlijevaju sve skrivene nakane svojih srdaca. U tom saobraćaju ljubavi, Isus iscjeljuje, liječi, govori da je prisutan i da je sve u Njegovim rukama. Taj uzvišeni čin ljubavi natapa srca i obogaćuje život. Klanjanje je i žrtva. Klečeći na koljenima, priznajemo Gospodina svojim kraljem, fizički zorno ukazujemo na Isusovo božanstvo i tako prihvaćamo istinu da je On Bog koji je za nas došao na ovaj svijet, podnio žrtvu i smrt i na taj nas način spasio od vječne propasti. Ako tom uzvišenom činu molitve ugradimo osobnu žrtvu kroz cjelonoćno klanjanje, otkidajući od sebe ono što je svakom ljudskom biću neophodno potrebno, a to je spavanje i odmor, tada naša žrtva dobiva još jedan uzvišeniji i usudio bih se reći mistični smisao.”

Krešimir Zemljić i Luka Rojc

Cjelonoćna klanjanja, odnosno glazbena molitva pred Presvetim, nikada se ne planiraju unaprijed, katolički muževi prepuštaju Duhu Svetom da ih vodi. Ponekad se zna dogoditi da sve dogovore samo par dana ranije, u zadnji čas. Posljednja glazbena molitva bila je 13. veljače u crkvi Sv. Marije Magdalene u Sunji. U gradu koji je teško stradavao kroz stoljeća i koji je podnio posebnu žrtvu u domovinskom ratu muževi katolici došli su moliti Gospodina za duhovni proboj, za obnovu života, za novu ljubav. Odlazak u mjesta poput Sunje, gdje je toliko patnje, toliko neiscijeljenih srdaca, gdje vlada svojevrsna duhovna pustinja uistinu su potrebni istinskih molitelja, onakvih kako je rekao blagopokojni Ivan Pavao II “koji će se moliti Gospodinu u Duhu i u istini”, smatraju u bratstvu.
Plodovi klanjanja su silni, kako osobno tako i u društvu – ne utječu samo na molitvene nakane već i na same molitelje, ističu naši sugovornici. “Kao što nam je u početku bio zadani cilj, jednostavno biti s Bogom, taj cilj nam je ostao i danas, a sve ostalo prepuštamo njemu. Jer kada bi se ravnali po ovosvjetskim kriterijima ostvarivanja zadanih ciljeva, vrlo brzo bismo se razočarali. Ovako ostajemo u miru pred Gospodinom vjerujući kako On svime mudro upravlja”, mudro zaključuje voditelj bratstva “Muževi katolici”. Veseljko Kralj i njegova braća imaju još jednu želju, a to je evangelizacija muškaraca:
“Jer piše sveti Pavao kako je muž glava obitelji, a i iz vlastitih primjera nas 16 i jednog pridruženog člana, jer nije oženjen, vidimo kako obitelj postaje blagoslovljenija što se mi više družimo s Gospodinom, po Njegovom obećanju sv. Mariji Margareti Alacoque: ‘Ti se brini za mene i moje probitke, a ja ću se brinuti za tebe i tvoje probitke’.”
Na cjelonoćnu glazbenu molitvu pred Presvetim, pozvani su svi, svatko može doći kada hoće i otići kada hoće, a vrsni katolički muževi mogu se pridružiti bratstvu putem e-maila đakona Željka Kovačevića: zekova17@gmail.com ili preko Facebook stranice Muževi Katolici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja