Budi dio naše mreže

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac u povodu proslave 55. obljetnice svećeničkog i 30. obljetnice biskupskog ređenja osvrnuo se u petak 16. srpnja u emisiji "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija, na svoj životni, svećenički i biskupski put. Svoju obljetničku misu predslavit će u nedjelju 18. srpnja kraj župne crkve Presvetoga Trojstva u Krašiću. Rekao je da nije mislio posebno svečano obilježiti svoje obljetnice, ali je duboko razmišljajući odlučio da ipak treba dati hvalu prvenstveno Bogu na daru svećeništva i biskupstva te bl. Alojziju Stepincu koji ga je preporučio za sjemenište.

/ mp/IKA

Mons. Jezerinac rođen je 23. travnja 1939. godine u Jezerinama. U njegovoj dječačkoj dobi, zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac došao je na izdržavanje kazne kućnog pritvora u Krašić.

“Ja sam inače rođen u župi Gornje Prekrižje, a budući da je tih godina neko vrijeme mojom župom upravljao krašićki župnik preč. Vraneković, to je bila ta veza koja nas je međusobno povezivala i ja sam više puta razgovarao s kardinalom”, rekao je.

Umirovljeni vojni biskup Jezerinac otkrio nam je jedan trenutak razgovora s kardinalom Stepincom. “Rekao mi je: ‘Kako je meni teško! Ja sam zagrebački nadbiskup, a ne mogu vršiti svoju službu.‘ U jednom trenutku je stao i rekao: ‚Neka je hvala dragom Bogu i na tome.‘ U tom trenutku ja sam kao dijete shvatio i razumio smisao njegove patnje, ali i smisao njegove žrtve i da ta žrtva neće biti uzaludna.”

Prisjetio se biskup i Stepinčevih propovijedi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću. “U to vrijeme često sam slušao njegove propovijedi i mogu reći da ako je netko svet – on je svet. On je poseban. Njegova veličina bila je u tome što se znao približiti malom čovjeku, ali je bio i neustrašiv. Dakle, kroz cijeli njegov nastup, govor, ja sam osjetio da to govori jedan Božji čovjek, čovjek principa i načela. Jer, postoje neke istine od kojih se ne može odstupiti. Upravo je on bio takav. U tom je njegova veličina – prije svega, u njegovoj ljubavi prema Crkvi, prema Kristu.”

Nadbiskup Stepinac imao je ključnu ulogu pri ulasku Jurja Jezerinca u sjemenište. Tada je bilo dječaka koji nisu bili primljeni, među njima i mali Juraj. Iduće godine ponovno je išao na upis. Kardinal Stepinac ga je jednom prilikom upitao želi li biti svećenik, na što mu je odgovorio da bi. “On je tada rekao župniku: ‚Idite župniče sutra s malim u Zagreb i recite rektoru neka maloga prime.‘ Tako je počelo moje školovanje”, kazao je.

Biskupska služba – prvi vojni biskup u RH

Mons. Jezerinac 25. travnja 1997. imenovan je prvim vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj. U razgovoru se osvrnuo na pastoral branitelja u vrijeme rata. “U vrijeme Domovinskog rata Biskupska konferencija imenovala me je ravnateljem dušobrižništva za Hrvatsku vojsku, policiju i branitelje. Tih dana izabrao sam geslo ‚Bog je mir i radost naša‘. U teškoj situaciji agresije našli smo se kao David prema Golijatu. U duhu izabranog gesla upućivao sam poruke našim braniteljima da se ne boje jer mi smo samo branitelji, nismo agresori. I to je bila veličina naših branitelja od kojih su mnogi poginuli”, posvjedočio je.

Umirovljenički dani

U emisiji “Aktualno” osvrnuo se i na svoje umirovljeničke dane. “Stalno sam aktivan. Bavim se nekim drugim stvarima. Bavim se slikanjem. Pohodim župe gdje me pozovu, posjećujem hrvatske katoličke misije u Europi. Posebno su mi dragi naši ljudi u misijama u Kanadi koji u sebi nose zdravo rodoljublje, čovjekoljublje i zdravu vjeru u srcu i duši. Tamo sam naišao na ljude koji su ostali vjerni Crkvi u Hrvata, vjerni vjeri”, rekao je mons. Jezerinac i izrazio nadu da ovo neće biti posljednja proslava jubileja, nego da će ih u budućnosti biti još.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja