Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u subotu, 28. svibnja 2022. godine u 10 sati u župnoj crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg će za svećenike zarediti osmoricu dijecezanskih kandidata, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

/ hjb

Tako će za svećenike posljednje subote u svibnju biti zaređeni Krešimir Babić, Petar Belina, Mate Cikoja, Domagoj Koružnjak, Antonio Kovačić, Patrik Paulić, Filip Šešek i Ivan Vujević. Više o mladomisniku Petru Belini možete doznati u nastavku.

Petar dolazi iz župe sv. Ane u zagrebačkom Rudešu. Njegovo mladomisničko geslo je “Vas sam nazvao prijateljima!”, a datum mlade mise je 26. lipnja ove godine. Omiljeni svetac mu je sveti Ivan Bosco, a u slobodno vrijeme voli šetati, voziti bicikl i fotografirati. I, kako je rekao, da nije svećenik, vjerojatno bi bio otac obitelji.

Kakva je bila reakcija obitelji kad si rekao da želiš biti svećenik?

Reakcija moje obitelji je bila pozitivna. Ali meni je važnije od pozitivne reakcije obitelji bilo to da su mi dali potpunu slobodu u odlučivanju.

Čemu se najviše raduješ u svećeničkom pozivu?

Radujem se bilo kakvom radu s ljudima i svemu što nekako uključuje ljude a i, naravno, svemu onome što mogu kao svećenik kroz sakramente ljudima donijeti.

Vlč. Petar Belina / Foto: TU Zagrebačke nadbiskupije

Kako prepoznati svećenički poziv u svome životu?

Gospodin sa svima nama čini kao jedan mozaik. Svatko od nas daje svoj doprinos u Crkvi i svakog od nas Gospodin treba radi nečega. Zato ne možemo svećeničko zvanje staviti u neki kalup i reći “Sad je to svećeničko zvanje.” Svatko mora pronaći svoj poziv, pa i svećenici u svojem kontekstu života. Na taj način možemo doprinijeti Crkvi i shvatiti: “Evo, ja se ovdje mogu dati ili na ovaj način mogu doprinijeti Crkvi.” Gospodin svakoga poziva u njegovom kontekstu života za određeno poslanje.

Vlč. Petar Belina / Foto: TU Zagrebačke nadbiskupije

Kako Petra vide kolege?

Stručnjak u svom području, radostan, duhovit, izravan, veseo, dobar, radostan, vrlo zanimljiv, smiješan, dobar prijatelj, dobro naviješta Evanđelje u prijateljskim odnosima, bistar, iskren, skroman, pouzdan, pametan, živi za ideale i gledam ga kao mlađeg brata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja