Budi dio naše mreže

O anđelima u Bibliji i teologiji Katoličke Crkve, u povodu svetkovine sv. Mihaela, u emisiji Riječ nade Televizije Šibenik govorila je s. Manes Puškarić.

/ at

“Kada nam je netko jako drago ili ga posebno volimo, njemu ćemo često pridodati epitet da je kao anđeo”, navodi na početku videa s. Manes Puškarić. “Zašto imamo potrebu onim najmilijima u našim životima reći da su kao anđeli? Da bismo taj odgovor saznali potrebno ga je potražiti u Riječi Božjoj”, rekla je.

Rafael, Mihael i Gabriel.

“U Starom Zavjetu, već u Knjizi Postanka, postoji jedan zgodan primjer gdje anđeo kojeg Bog šalje tješi Agaru, sluškinju Sarinu koja je ostavila svoga sina da umre. Anđeo dolazi i govori joj da spasi to dijete i pomaže joj na tom putu. Jedan dobar primjer pronalazimo i u Knjizi o Tobiji gdje stariji Tobija, otac mladog Tobije, šalje njega na putu i na tom putu Bog mu stavlja nepoznatog čovjeka koji je zapravo anđeo Rafael. Rafael ga tješi, vodi, savjetuje te mu pronalazi njegovu ženu Saru. Na kraju se anđeo otkriva i govori tko je on i da ga sam Bog šalje na njegov putu (…) te otkriva koja je njegova zadaća – da pred Bog donosi molitve svetih. Nije to jedini primjer gdje se spominje ime anđela u Starom Zavjetu. Uz Rafaela koji znači Bog je lijek, također pronalazimo u Knjizi o Danijelu, imena Mihaela i Gabriela.”

“Sva tri imena (Mihael: Tko je kao Bog, Gabriel: Junak Božji) označavaju atribute Božje”, navela je s. Manes pojasnivši kako u Novom Zavjetu možemo iščitati dvostruku zadaću anđela u našim životima. “Uz to što neprestano gledaju lice Božje i nas na zemlji čuvaju od svakoga zla.”

“U povijesti Objave, anđeli dolaze u ključnim trenucima. U navještenju Djevice Marije da će začeti i roditi Sina Božjega, nalazimo anđela Gabriela. U božićnoj noći, anđeli slave rođenje Sina Božjega. Radosni događaj uskrsnuća anđeo naviješta ženama. U Djelima apostolskim pronalazimo apostole koji su zbunjeni i prestrašeni, a anđeli im tumače događaj uzašašća Gospodinova i tako im olakšava njihov put vjere. Zanimljiv je i kulminacijski trenutak u Knjizi Otkrivenja gdje se spominje četa evanđeoska i njihov zapovjednik arkanđeo Mihael koji vodi bitku protiv Sotone zajedno s njima od početka svijeta”, govori s. Manes pojasnivši da je smisao anđela na ljudskim životima da budu posrednici i da štite od zla. “Mi ne smijemo zaboraviti da su oni posrednici te da naša misao treba biti uprta samo Bogu.”

Kako to onda da jedni druge nazivamo anđelima? “Zanimljiva je biblijska slika koja dolazi do izražaja, a to je da nas anđeli štite od svakog zla. Naime, ako nas anđeli štite od svakog zla i ako jedni druge nazivamo anđelima, onda bismo i mi to trebali činiti u našim svakodnevnim životima. Što to znači štiti drugoga od zla? Znači zaštiti njegovo dostojanstvo, oprostiti, pružiti ruku, biti veolikodušan u malim stvarima svakodnevnoga života”, navela je s. Manes uz čestitanje svetog Mihovila, zaštitnika Šibenika. “Uistinu imamo snažnog zaštitnika, koji nas kroz svoje ime svakodnevno upućuje na to pitanje: Tko je kao Bog? A nitko, zaista nitko nije kao Bog, zato nemojmo gubiti hrabrost i biti tjeskobni, vjerujmo i imajmo potpuno pouzdanje u Boga.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja