Budi dio naše mreže

Pobožnost Trinaest utoraka sv. Antunu u Zagrebu je nastala u Antunovskoj godini 1995. Njezinom širenju pridonijeli su franjevci konventualci i tadašnji župnik župe sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu pater Maksimilijan Herceg. Upravo je danas trinaesti utorak pred blagdan sv. Antuna u četvrtak, 13. lipnja.

/ Svjetlana Đuran

Pater Maksimilijan Herceg, koji je na poseban način vezan uz sv. Antuna rođenjem i krštenjem u župi sv. Antuna te redovničkim odgojem, školovanjem i prvim pastoralnim iskustvima u njegovoj župi u Zagrebu, za Hrvatski katolički radio pojasnio je zašto se naziva “svecem svega svijeta”.

“Naprosto na to pitanje nije lako odgovoriti. Bog je sv. Antuna učinio silno popularnim jer je Boga prihvatio svim srcem. Bio je sin bogate plemićke obitelji iz Portugala. U Lisabonu je rođen, ali od malih nogu je pokazao da je Božji. Bio je uporan u molitvi i pohađanju mise, ušao je rano u augustinski red pa kasnije prešao u franjevački. Sav je život utrošio na Boga. Do zadnjeg trunka tijela sve je Bogu prikazao”, istaknuo je pater Herceg.

Pobožnost Trinaest utoraka sv. Antunu započela je u Antunovoj godini 1995. Tada su krajem veljače 1995., prigodom proslave 800. obljetnice svečeva rođenja, njegove relikvije boravile tri dana u Zagrebu. Talijansko izaslanstvo, koje je pratilo relikvije, bilo je oduševljeno vidjevši kako se sv. Antun štuje u hrvatskom narodu.

Kako je središnja proslava Antunove godine bila u lipnju, točnije 13. lipnja u utorak, franjevci su dobili nalog od tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića da čuvaju plamen koji zapaljen dolaskom relikvija. Oni su tada započeli s pobožnostima Trinaest utoraka.

“Bila je tada veljača. S pobožnosti Trinaest utoraka započeli smo 14. ožujka”, istaknuo je naš sugovornik.

Kako je pojasnio pater Maksimilijan Herceg, utorak je posvećen svetom Anti, jer su toga dana njegovi smrtni ostaci preneseni u Padovu i pokopani u crkvi sv. Marije, kasnije pretvorenoj u veličanstvenu svečevu baziliku, a preminuo je u petak, 13. lipnja. Stoga je pobožnost Trinaest utoraka spomen na 13. lipnja, datuma preminuća ovog omiljenog sveca.

Brojni hodočasnici prolazit će u četvrtak kroz svetište sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu. Središnju misu u 19 sati predvodit će predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja