Budi dio naše mreže

Liturgičar vlč. mr. sc. Tomislav Hačko u nedjelju 23. listopada u emisiji Hrvatskoga katoličkog radija "Što se događa u svetoj misi", govorio je kako ispravno ući u crkvu i zašto je važno na vrijeme doći na svetu misu.

/ tg

Kako ispravno ući u crkvu?

“Ulazimo u prostor koji je posvećen Gospodinu. Po načinu na koji ulazimo u taj prostor pokazujemo i poštovanje prema onom koga u tom prostoru i susrećemo. Na ulazu, baš kao i na izlazu iz crkve činimo znak križa, umačemo svoju ruku u blagoslovljenu vodu i radimo poklon ili kleknemo. Jedan i drugi čin su znak poštovanja, mogli bismo reći pozdrava prema onome koga susrećemo u svetom prostoru”, rekao je vlč. Hačko.

Vlč. Tomislav Hačko govori kako smo se u protekle dvije godine posebno susretali s pitanjem umakanjem ruke u blagoslovljenu vodu na ulazu u crkvu. “Ta gesta umakanja ruku daje nam do znanja da svaki susret sa svetom ili blagoslovljenom vodom je spomen na krštenje, spomen s čime smo kršteni i čiji smo, dakle kome pripadamo, a pripadamo Isusu”, rekao je gost emisije “Što se događa u svetoj misi”.

“Blagoslovljenu voda u vrijeme pandemije nije je bilo. Jedini slučaj s kojim se još susrećemo kad blagoslovljene vode nema, je kad smo negdje na odmoru. Ulazimo u neku crkvu koja služi u turističke svrhe. Ako nema blagoslovljene vode na ulazu u crkvu, dovoljno je prekrižiti i pokloniti se”, naglasio je liturgičar te dodao: “Ako je misno slavlje npr. na stadionu kao susret mladih ili dolazi papa ili je proslava beatifikacije i kanonizacije, nema blagoslovljene vode, misa i dalje vrijedi. Blagoslovljena voda ne ulazi u nešto što bi dovodilo u pitanje valjanost ili dopuštenost svete mise”.

Govoreći o blagoslovljenoj vodi dolazimo do poklona. Postoji li pravilo s kojim koljenom trebamo kleknuti i u kojem smjeru bilo je jedno od pitanja u emisiji “Što se događa u svetoj misi”.

Vlč. Hačko odgovara: “Ovisi o čovjeku kako mu je lakše kleknuti. Nema nekog propisanog načina kako da se poklonimo. Važno je da ta gesta bude izvedena s poštovanjem, malo se zaustavimo ne trčimo. U svakoj se crkvi nalazi vječno svijetlo. Kada ulazimo u crkvu i gledamo gdje bi se trebali pokloniti, tražimo vječno svjetlo jer vječno svjetlo signalizira gdje se čuva Presveti Oltarski Sakrament i u tom smjeru se radi poklon. Ako dođemo u neku veliku baziliku ili crkvu, gdje nam je prostor nepoznat, a vječno svjetlo se ne vidi, u tom slučaju okrenemo se prema svetištu i kleknemo. A kad Presveti Oltarski Sakramenat bude vidljiv, tada treba zastati i pokloniti se”.

Zašto je važno na vrijeme doći na svetu misu?

“Na društvene događaje najčešće ne kasnimo, kao npr. na radno mjesto, školu, kod zubara ili na koncert. Svojim dolaskom na vrijeme pokazujemo koliko poštujemo i koliko nam je stalo do određene osobe ili događaja. Često se kod ljudi čuje da na svetu misu dolaze do pokajničkog čina ili do evanđelja ili do Očenaša. To je vrlo opasno i ne može se doći u bilo kojem trenutku na svetu misu, jer svaki dio mise je važan. Ako smo preskočili pokajnički čin, preskočili smo se prisjetiti grijeha. Na svetu misu pozvani smo doći barem pet minuta prije početka mise, jer kašnjenjem smo rastreseni i ometemo već okupljenu zajednicu. Ovim pitanjem bavio se i Drugi Vatikanski sabor koji u konstituciji O svetoj liturgiji pod brojem 56 piše: Sveti sabor gorljivo opominje pastire duša da u katehizaciji brižljivo pouče vjernike kako treba sudjelovati u cijeloj misi, osobito u nedjelju i zapovijedane blagdane, istaknuo je vlč. Hačko.

Mr. sc. Tomislav Hačko / Foto: Filip Vukina

Vlč. mr. sc. Tomislav Hačko liturgičar je, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije, te pročelnik Tiskovnog ureda Nadbiskupije.

 

 

 

 

 

Emisija “Što se događa u svetoj misi”  emitira se u programu HKR-a nedjeljom u 7:30. Cijelu emisiju možete poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja