Budi dio naše mreže

Je li grijeh putem katoličkih portala ili aplikacija tražiti srodnu dušu? Zašto se uz 25. travnja i blagdan sv. Marka blagoslivljaju polja? Ako dvije osobe već žive zajedno, smiju li se vjenčati za vrijeme mise ili samo nakon mise? Na ova i druga pitanja odgovarao je u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?“ u petak, 23. travnja župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima vlč. Antun Sente st.

/ mp

Je li grijeh putem katoličkih portala ili aplikacija tražiti srodnu dušu?

Svjedoci smo danas kako ljudi putem interneta i raznih aplikacija traže srodnu dušu. Vrijeme je drugačije nego prije 20, 50 ili 100 godina. Čovjek je općenito usmjeren na tehniku putem koje se može doći do bilo koje osobe na svijetu, pa tako ima slučajeva pronalaska srodnih duša. No, u toj potrazi može doći i do poteškoća. Ako netko putem interneta traži prijatelja, prijateljicu ili pak osobu za brak, mora biti svjestan da se nalazi na skliskom terenu. Druga osoba može biti neiskrena i predstavljati se u boljem svjetlu nego što jest. Tako da svakako nije grijeh tražiti srodnu dušu putem kršćanskih aplikacija, ali s oprezom.

U Nedjelju Dobrog Pastira, slavimo i sv. Marka. Zašto se uz 25. travnja i blagdan sv. Marka blagoslivljaju polja?

Čovjek kad traži Božju pomoć, pronaći će način i kako to ostvariti. Kada je 590. godine papa Grgur Veliki uveo taj običaj blagoslivljanja polja, na to ga je navela velika nevolja. Događala se poplava i kuga. Stoga je molio Božje milosrđe za usjeve. Blagoslov polja je potreban kako bi se spriječilo da usjevi ne uspiju. Svjesni smo da može doći do mraza koji će upropastiti usjeve. Blagoslivljamo polja kako bi ono što smo započeli, da Bog dobro i završi. Svjesni smo kako je je potrebna Božja pomoć, a sv. Marko je bio prikladan blagdan na početku proljeća te se uvela procesija blagoslivljanja polja 590. godine, kao blagoslov onoga što čovjek radi.

Ako dvije osobe već žive zajedno, smiju li se vjenčati za vrijeme mise ili samo nakon mise?

Bit ćemo jasni – dvije osobe ako žive zajedno, žive u grijehu. Ako su se odlučili na crkveni brak, mogu se vjenčati za vrijeme mise ili nakon mise. Za osobe koje žive skupa ne postoje posebna pravila. Dogovaraju se sa svećenikom te imaju te dvije mogućnosti. Ako se imaju priliku vjenčati pod misom, zašto ne? Sakrament vjenčanja je jednak i pod misom i nakon mise.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja