Budi dio naše mreže

Uloga učitelja, osobno prisutnog, nezamjenjiva je u procesu obrazovanja. Učitelj nije samo instruktor, učitelj mora biti i uzor. Najveći i najbolji rabi bio je Isus Krist. Njegovo učenje ne temelji se na pokazivanju sile ili na popularnim floskulama. Ne zasniva se niti na impresivnom prikazu ili dirljivoj retorici. Krist poučava s autoritetom jer...

/ vž

Osobni autoritet učitelja je važan. U evanđeljima stalno nailazimo na zadivljenost mnoštva Isusovim poučavanjem, piše Aleteia. Marko evanđelist izvještava: “I stignu u Kafarnaum. Odmah u subotu uđe on u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Ta učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.” (Mk 1, 21-22). Isusova sposobnost poučavanja bila je izvanredna, a mnogi su prepoznali da On nudi nešto novo.

Isusova evanđeoska poruka je savršena, živa i istinita

Kao učenici svi smo pozvani priopćiti ovu posebnu kvalitetu Isusova učenja. Njegov nauk nije poput bilo kojeg drugog. Više od retoričke vještine ili dobro organiziranog sadržaja, Gospodin nas poziva na puninu života koji inače ne bismo upoznali, otkrivajući nam čak i najdublje tajne o nama. Kao što nas uči pastoralna konstitucija o Crkvi u suvremenom svijetu “Gaudium et Spes”: “Istina je da samo u otajstvu utjelovljene Riječi, otajstvo čovjeka poprima svjetlost.” Kroz sjene patnje, smrti, pitanja smisla i vrijednosti, Isusov nauk vodi nas k obilju života.

Nemojmo nikada odustati od naviještanja Krista

Usred kulture koja Evanđelje sve više smatra zastarjelim i nepotrebnim, moramo  imati povjerenja u Kristovo učenje. Sveti papa Ivan Pavao II u svojoj prvoj enciklici “Čovjek otkupitelj” piše: “Kristovom uspostavom Crkve ona postaje čuvar i učitelj kulture i civilazicije jer je obdarena jedinstvenom pomoći Duha Svetoga koji vodi i poučava Crkvu da ostane netaknuta u svoj svojoj cjelini i jedinstvenosti. U ispunjavanju ove misije gledamo prema samom Kristu, prvom evangelizatoru, ali također i prema njegovim apostolima, mučenicima i ispovjednicima. Isusovo evanđeosko učenje koje objavljuje svetost svakog ljudskog života, slobodu zarobljenicima, suosjećanje sa siromašnima i milosrđe prema grešnicima, vodit će nas do pune i trajne sreće.”

Koja je svrha Isusovih čuda?

Iznova nam se ponavljaju priče o Isusovim čudima: umnožavanje kruhova, brojna ozdravljenja, uskrsnuće Lazarevo iz mrtvih, mijenjanje vode u vino…Koja je svrha tih čuda? Da nas impresionira? Da pokrene naša srca? Ne, Kristova čuda pokazuju istinitost njegova učenja: ove izvanredne izmjene normalnog fizičkog poretka uče nas da Krist misli ono što govori, a da je njegovo učenje proživljeno, jednostavno i svima privrženo. Utjelovio je sve ono što je podučavao. Krist zapovijeda, a njegovi slušatelji, morski vjetrovi, ljudska srca…pokoravaju se.

Kristovo učenje ne temelji se na pokazivanju sile ili na popularnim floskulama. Ne zasniva se niti na impresivnom prikazu ili dirljivoj retorici. Krist poučava s autoritetom jer on u svojoj osobnosti utjelovljuje Istinu koju poučava. Sa svoje strane kao učenici, ne smiju nas pokolebati druge vlasti, druga učenja. Isusova evanđeoska poruka je savršena, živa i istinita! Samo će Krist, Put, Istina i Život zadovoljiti pitanja koja se pokreću u ljudskim srcima. Uloga je učenika znati, voljeti i utjelovljivati ​​ovo učenje kako bi ga sav svijet mogao upoznati. Nemojmo se nikada pokolebati u naviještanju Kristova učenja!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja