Budi dio naše mreže

Što kada osoba vrijeđa drugu osobu, a pri tome odlazi na misu i redovito se moli? Zašto svećenik na misi (u prikazanju) ulijeva sve vino, a samo malo vode, a ne pola pola? Na ova i druga pitanja u petak, 19. travnja u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" odgovarao je vlč. Ljubo Vuković, župnik župe sv. Nikole Tavelića u Zagrebu.

/ mdj

Kolegica s posla vrijeđa drugu kolegicu govoreći joj da je “zmija”. Ta, koja vrijeđa redovito se moli i odlazi na misu. Je li grijeh što ju je tako nazvala?

Čini mi se da riječ “zmija” ne proizlazi iz afekta. Štoviše, ova riječ sugerira i na to da je osoba već nešto promislila o toj osobi. Meni ne bi odgovaralo da mi netko kaže nešto ružno, pogotovo ako razmišlja o imenu koje bi nadjenula. Nije to smrtni grijeh, možete s time na pričest – reći ćete na ispovijedi da ste ružno govorili. Ipak, moramo se barem pokušati ponašati kako Isus traži, poručio je vlč. Ljubo.

Krizmanik mi je postavio pitanje: zašto svećenik na misi (u prikazanju) ulijeva sve vino, a samo malo vode, a ne pola pola? Kako mu to objasniti?

U odgovoru na ovo pitanje, važno je razumjeti simboliku vina i vode. Prilikom ulijevanja vode i vina u kalež, svećenik moli: Otajstvo ove vode i vina učinilo nas dionicima božanstva onoga koji se udostojao uzeti dijela u našem čovještvu. Voda simbolizira ljudsku narav koja ima udjela u božanskoj, objasnio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja