Budi dio naše mreže

HALO VELEČASNI? Može li vjernik laik voditi duhovni seminar bez nazočnosti svećenika?

O vođenju duhovnih seminara od strane vjernika laika bez nazočnosti svećenika i drugim pitanjima je u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" 14. veljače odgovarao župnik šestinske župe sv. Mirka vlč. Robert Šreter.

/ hjb

Može li laik voditi duhovni seminar bez svećenika?

Ponajprije, ponekad je za to “kriv” nedostatan broj svećenika, a molitveni pokreti zaista su popularni. Doduše, jednim dijelom ti su pokreti odraz protestantskog kršćanstva u kojima svećenik, odnosno pastor, nije zaređeni službenik i nema svetoga reda jer nema ni apostolskog naslijeđa. Nastankom protestantizma svatko “može” tumačiti Božju riječ onako kako je on doživljava, s obzirom da nema Učiteljstva ni zaređenih službenika koji već 2000 godina autentično tumače Sveto Pismo, Božju riječ darovanu ljudima.

Samo djelomično pod tim, protestantskim, utjecajem i u Katoličkoj Crkvi nastaju pokreti i zajednice koje zanemaruju ulogu svećenika. Pitam se kakva je to zajednica koja na duhovnoj obnovi neće slaviti misno slavlje? A kako će ga slaviti ako ne pozovu svećenika? Isto je i s blagoslovima, posebno službenim. Istina je, svatko ima pravo i pozvan je blagoslivljati, primjerice, roditelji djecu. Ali službeni blagoslovi, pa tako i vode, soli, tamjana i nabožnih predmeta pridržani su svećeniku. Moram naglasiti i da pridržavanje službenih blagoslova svećeniku nije klerikalizam.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja