Budi dio naše mreže

Što bi trebala učiniti osoba koja je potaknula krivotvorenje svoje medicinske dokumentacije za povoljniji odlazak u mirovinu? Smije li se nedjeljom u berbu grožđa? Gdje se i kako može podnijeti zahtjev za crkveno poništenje braka? Na ta i druga pitanja odgovarao je u petak, 1. listopada u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" vlč. Roko Bedalov, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog sa Svetog Duha.

/ hjb

Što bi trebala učiniti osoba koja je potaknula krivotvorenje svoje medicinske dokumentacije za povoljniji odlazak u mirovinu?

Svako djelo učinjeno iz nemoralne pobude zaslužuje moralnu osudu. To je i kazneno djelo nepoštenog stjecanja određenih beneficija i moralno zlo, nešto što čovjek treba osuditi u svom okružju. U svakom slučaju svatko će u savjesti odlučiti je li to nešto što treba vratiti i snositi posljedice ili to nadomjestiti nekim drugim dobrom, ukoliko nije moguće vratiti. Nisam stručnjak za pravna pitanja pa ne bih o tome odgovarao na pravnički način, ali da bismo stekli Božje milosrđe, moramo učiniti nešto što će na bitan način promijeniti trenutnu situaciju. Preporučam slušatelju da se obrati svom župniku i detaljnije mu izloži problem, nakon čega će ga u ispovijedi uputiti da to ili “vrati” ili nadomjesti određenim dobrim djelima.

Smije li se nedjeljom u berbu grožđa?

Crkveni zakonik kaže da može “ako se to radi zbog neodgodivog razloga”. Prvo što treba svatko prosuditi radi li se zaista o neodgodivom razlogu da je berba baš u nedjelju. Svakako da berba ne odrješuje od obveze sudjelovanje u svetoj misi. I subotom navečer se u crkvama slavi nedjeljna sveta misa pa ukoliko se baš radi o neodgodivom terminu, a berba se događa jedanput u godini, da bismo imali vino koji nam cijele godine služi za svetu misu, ali i za razne druge prigode, treba uistinu biti razborit i pokušati to prilagoditi i izbjeći koliko je moguće. Nedjelja je dan Gospodnji koji nije predviđen za teške poslove, pa ukoliko se radi o neodgodivoj stvari ili terminu, neka se uistinu dan Gospodnji poštuje i neka si nitko ne traži popust tamo gdje ga ne bi trebalo biti.

Gdje se i kako može podnijeti zahtjev za crkveno poništenje braka?

Prva osoba kojoj se treba obratiti je župnik prema mjestu stanovanja. S njim treba obaviti razgovor vezano uz razloge i mogućnosti pokretanja postupka. On će vjernika uputiti na Međubiskupijski ženidbeni sud koji će zaprimiti tužbu za pokretanje postupka ništavosti ženidbe. Kasnije će po dokumente biti potrebno otići i u župu vjenčanja. Pri Međubiskupijskom sudu u Zagrebu, primjerice, postoje i odvjetnici-savjetnici kojima se svatko može obratiti za pomoć pri sastavljanju i kompletiranju dokumentacije vezane uz tužbu.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja