Budi dio naše mreže

Smije li se na post jesti jaja i mlijeko? Zašto se mijenjaju obrasci po kojima se u crkvama moli križni put? Postoji li negdje blagoslov trudnoće i trudnica? Na ta i druga pitanja u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!", 6. ožujka odgovarao je župnik župe sv. Blaža iz Zagreba mons. Zlatko Koren.

/ hjb

Smije li se na post jesti jaja i mlijeko?

Ponajprije, od svakoga posta i nemrsa oslobođeni su putnici, bolesnici, teški fizički radnici i oni koji se hrane u javnim restoranima u kojima ne mogu birati što se poslužuje. Kod posta je najvažnije duhovno raspoloženje s kojim ulazimo u post. Važno je i vježbati se u odricanju i postiti od onoga što nas udaljuje od Boga, jer nas to istovremeno udaljuje i od čovjeka. Što se tiče jaja i mlijeka, oni potječu od životinja, ali se smiju jesti.

Zašto se mijenjaju obrasci po kojima se u crkvama moli križni put?

Klasični tekst Križnoga puta, kojega nalazimo u brojnim molitvenicima, predivan je i ima svoju veliku vrijednost. Međutim, neki noviji tekstovi Križnoga puta, posebno oni koji su nastali za pobožnost u Koloseumu na Veliki petak, skrivaju zadivljujuće bogatstvo kršćanske misli i duhovnosti. Isto tako, brojni tekstovi, nastali u Domovinskom ratu i prigodom povratka u spaljene domove, obiluju ljepotom i dubinom iskustva patnje te izriču bogatstvo snage kršćanske hrvatske duše. Lijepo je i doći na pobožnost križnoga puta, posebno na kalvarije na Ksaveru, Granešini, Vrapču ili Mariji Bistrici. Slušateljici preporučam da se ne odriče staroga teksta, ali i da se otvori novim tekstovima, koje će vjerojatnije pozornije slušati.

Postoji li negdje blagoslov trudnoće i trudnica?

U crkvi Svetoga Križa u zagrebačkom Sigetu postoji kip trudne Gospe i franjevci njeguju tu pobožnost, tako da je blagoslov svakako moguće tamo dobiti. Tu je i svetište Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu u kojem se, naročito uz blagdan Male Gospe, posebno blagoslivljaju trudnice i žene koje žele postati majke. U župi Presvetoga Trojstva u zagrebačkom naselju Prečko izložena je slika trudne Gospe na putu u Betlehem, koju je naslikao pokojni akademski slikar Josip Biffel, pred kojom često mole trudnice. Naravno, apostolat nerođenih, koji iz samostana u Ozlju kod Karlovca širom Hrvatske i okolnih zemalja vodi p. Marko Glogović, rado i često uključuje blagoslove i rad s trudnicama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja