Budi dio naše mreže

Što učiniti ako svećenik ne izgovori ili ne čujemo molitvu odrješenja za vrijeme ispovjedi? Gdje se može dobiti potpuni oprost u Godini sv. Josipa? Na ta i druga pitanja odgovarao je u petak u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" vlč. Antun Sente stariji, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela.

/ ps

Što ako svećenik ne kaže molitvu odrješenja za vrijeme ispovijedi?

Ako svećenik nije izrekao molitvu odrješenja, odrješenja nema, odnosno ne može se reći da je čovjek ispovjeđen. Međutim, moramo uvijek znati da sakramenti djeluju i onda kada je čovjek raspoložen. Ako je pokornik koji se došao ispovjediti zdušno i iskrenog srca izrekao svoje grijehe, ispovjedio se iskreno. Ako i koji svećenik nije rekao odrješenje, ako nema veće zapreke, pokornik može osjećati kao da se ispovjedio.

Ponekad svećenik procijeni da bi trebao biti tiši u izgovaranju formule odrješenja jer misli da bi tako pokornika ometao u molitvi kajanja, jer se obično u isto vrijeme moli. Bilo bi najbolje izmoliti kajanje, pa zatim odrješenje. No, čak i kada tiše govori to je dovoljno da bi odrješenje bilo valjano.

Treba li doći u crkvu posvećenu sv. Josipu ili mogu ući u bilo koju drugu crkvu kako bih zadobio potpuni oprost u Godini sv. Josipa?

U crkvama koje su posvećene sv. Josipu dana je ovlast da se u Godini sv. Josipa može dobiti potpuni oprost od svojih grijeha. Znači da bi morali otići u crkvu sv. Josipa, a ne u bilo koju drugu crkvu jer tamo se može dobiti potpuni oprost u određenim trenutcima – primjerice na dan Svih Svetih ili na dan proštenja.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja