Budi dio naše mreže

Franjevac pita: Jesam li razočarao sv. Franju?

Mladi svećenik fra Casey Cole, OFM, promišlja o svom načinu života, o izazovima i napastima s kojima se susreće i bi li se sv. Franjo razočarao da upozna njegov red u 21. stoljeću?

/ ps

”Budimo iskreni – sveti Franjo ne bi prepoznao moj način života. Naravno, nosim isti habit, nazivam se franjevcem, no vjerojatno bi bacio pogled na ovu sobu, na sve što imam i činim i rekao – ‘Ovo nije red koji sam osnovao’”, rekao je mladi američki svećenik fra Casey Cole.

Cole je postao mladomisnik ovoga ljeta, a prije nekoliko godina dok je još bio u bogosloviji objavio je svoja osobna promišljanja o tome s kojim se izazovima i napastima susreće kao franjevac te bi li se sv. Franjo zaista razočarao, kao i neki ljudi s kojima se on susreće, u franjevački red?

Siromaštvo je puno dublje od samo materijalnog (ne)posjedovanja.

”Vjerojatno najočitiji način na koji bi se ‘razočarao’ je način na koji živim ‘siromaštvo’. Siromaštvo je puno dublje od samo materijalnog (ne)posjedovanja. Ono se odnosi i na moju posvećenost molitvi, suosjećanje s onima koji su marginalizirani, moju pokoru, pa čak i na odanost mom pozivu. I sve to se ne može usporediti s životom koji je živio sv. Franjo Asiški”, rekao je fra Casey.

Objasnio je kako je sv. Franjo bio čovjek toliko posvećen molitvi da bi provodio satima u osami, jer nije htio ništa više nego da bude s Isusom. Bio je čovjek koji je više postio nego slavio. Ono malo jela koji bi pojeo posuo bi pepelom i nije prihvaćao ugodnosti ovoga svijeta. Sveti Franjo je imao jedan cilj – navješćivati Kraljevstvo Božje – i držao ga se.

Dio mene se osjeća kao varalica, kao izdajnik, zgrožen sam.

”A evo mene, koji se mučim voditi uredan molitveni život, koji se ograđujem od vanjskoga svijeta. Tražim Božju volju, ali često se izgubim u svojoj. Usporedite li moj život s onim koji je živio sv. Franjo, ne biste našli puno sličnosti”, kazao je. ”Dio mene osjeća se kao varalica, kao izdajnik, zgrožen sam. Ne zaslužujem asocijaciju na sv. Franju. Pitam se je li Franjo razočaran u mene i mogu li vjerno živjeti ovaj život?”

Priznao je kako ga ovo pitanje dnevno prati te intenzivno promišlja o njemu. Zato mu je postalo bitno prisjetiti se dviju činjenica.

Sv. Franjo nikada nije bio cilj franjevaca, nego usavršeni ideal.

”Kao prvo, kada jer riječ o siromaštvu, postoji velika razlika između sv. Franje i franjevaca. Iako je on nadahnuo i utemeljio red, sv. Franjo nikada nije bio cilj franjevaca, nego usavršeni ideal. Postoji razlog zašto je on svetac i ne bi bilo pošteno očekivati od svih muškaraca koji si živjeli ovim životom, uključujući i mene, da budemo potpuno isti njemu. Čak i za vrijeme Franjina života braća su se borila s lijenošću, odanošću, siromaštvom… kao i mi danas”, istaknuo je fra Casey.

Ipak, svatko od njih, bez obzira koliko blizu ili daleko od ideala koji je postavio sv. Franjo, pozvan je živjeti poziv i rasti u svetosti. Zato, rekao je fra Casey, bitna mu je i druga spoznaja.

Zaista sam puno bolja osoba zbog ovog poziva.

”Čak i ja, koji sam razočaranje za sv. Franju, znam da sam bolji katolik zbog ovog života, nego da ga nisam živio. Mogu se usporediti s Pravilom reda, sa svim zakonima Crkve te u usporedbi s idealima priznajem da nisam ni blizu. No prisjećam se i tko sam bio prije nego što sam stupio u red, što sam činio sa svojim životom, kako sam se molio, kako sam se odnosio prema siromasima… i razmišljam o tome tko bih bio da sam nastavio tim putem, da nisam upoznao redovnički život koji sa sobom donosi braću, red, koji me izaziva da dublje ulazim u svoju vjeru. Zaista sam puno bolja osoba zbog ovog poziva”, svjedočio je.

Čak i u njegovom nastojanju, zna da ako se trudi živjeti poput sv. Franje, bez obzira što je nesavršeno, ima način kako rasti u svetosti.

”I zato se nadam da moj poziv, tko sam ja i kamo idem, ipak ponosi sv. Franju, s obzirom na to tko sam bio i kuda me odveo život po njegovom primjeru. Malo tko od nas živi onako kako je Franjo zaista živio. Ali svi smo postali bolji kršćani zbog njega”, zaključio je fra Casey.

Ključne riječi:
fra Casey Cole franjevci

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja