Budi dio naše mreže

Fra Ivan Matić: "Porcijunkula je mjesto gdje se rodila hrvatska Franjevačka mladež"

Današnji blagdan Gospe od Anđela i misao sv. Franje Asiškog: „Sve vas želim poslati u raj” vode nas u Asiz – kolijevku franjevaštva. Franjevačka će mladež upravo tamo proslaviti ovu franjevačku svetkovinu. U emisiji "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija fra Ivan Matić je pojasnio kada je i kako nastala Franjevačka mladež u Hrvatskoj.

/ hk

Fra Ivan Matić prisjetio svog prvog Franjevačkog hoda kada je kao bogoslov s grupom mladih sudjelovao na Franjevačkom hodu mladih iz cijeloga svijeta. Tada se, naime, rodila ideja da i Hrvatska dobije Franjevačku mladež.

“Porcijunkula je mjesto gdje se rodila naša Franjevačka mladež. Uz trojicu bogoslova i grupu mladih, 1992. sudjelovao sam na Franjevačkom hodu. Poziv je došao od talijanske provincije Marche. Franjevci te provincije pozvali su nas da budemo njihovi gosti i sudjelujemo na hodu. To je iskustvo zahvatilo sve nas. Osobno sam tu doživio jedno predivno iskustvo duboke promjene u mom srcu. Kroz taj sam hod vidio kako je predivno živjeti franjevački karizmu. Svaki smo dan imali molitveni program i pjesmu te smo obilazili sva predivna mjesta toga područja”, rekao je fra Ivan.

Na platou ispod te predivne bazilike zajedno smo u radosti i pjesmi slavili Gospodina, a onda tiho kao hodočasnici prošli kroz Porcijunkulu. Zajedno smo izmolili potpuni oprost i nakon toga doživjeli jednu neopisivu radost.

Na blagdan Porcijunkule, na tisuće se mladih okupilo ispred bazilike Gospe od Anđela.

“Ti su mladi hodali nekim drugim rutama i svi smo se zajedno na taj dan okupili ispred Gospe od Anđela. Na platou ispod te predivne bazilike zajedno smo u radosti i pjesmi slavili Gospodina, a onda tiho kao hodočasnici prošli kroz Porcijunkulu. Zajedno smo izmolili potpuni oprost i nakon toga doživjeli jednu neopisivu radost”, prisjetio se naš sugovornik.

Foto: frama-portal.net

Tada se javila ideja da se ta radost prenese i u Hrvatsku. Već 1993. u Hrvatskoj je organiziran prvi Franjevački hod, a to je bio i početak formiranja Franjevačke mladeži.

“Već su se tada mladi okupljali na Kaptolu, a poslije i u drugim samostanima i župama. Duh Franjevačke mladeži zahvatio je ne samo Hrvatsku već i Bosnu i Hercegovinu. Mladi su zapravo sami prenosili to iskustvo Porcijunkule odnosno iskustvo hoda. Jedni drugima su bili apostoli”, istaknuo je fra Ivan.

Foto: Facebook

To je bilo i vrijeme Domovinskoga rata.

“Jedna snaga je rasla u tim mladim srcima. Mi smo kroz to vrijeme doista molili za sve naše branitelje, za sve prognanike, za sve ono što se događalo u našoj domovini. Sve su to mladi nosili u svojim srcima. Mi smo tada prolazili kroz neka područja koje su još bila zahvaćena ratom. Ta smo iskustva nosili u Porcijunkulu te molili za oprost i pomirenje. To je ostalo duboko u nama. Kasnije, iz godine u godinu, franjevački hod se nastavljao”, rekao je naš sugovornik.

Sveti Franjo je razmatrao otajstvo Isusove ljubavi, ali i kako ta Ljubav nije našla mjesto u ljudskim srcima.

Fra Ivan je otkrio i kako je poznata franjevačka pjesma “Ljubav nije ljubljena” povezana s današnjim blagdanom.

“Za vrije mogu boravka u Asizu, često sam provodio vrijeme u Porcijunkuli i na tome su mjestu nastale mnoge pjesme franjevačkog nadahnuća. Jedna od njih svakako je i pjesma „Ljubav nije ljubljena”. Oko te je crkvice Franjo razmatrao otajstvo Isusove ljubavi, ali i kako ta Ljubav nije našla mjesto u ljudskim srcima. Franjo je plakao i naricao oko Porcijunkule. U blizini se nalazi i Kapelica plača, a navodno je upravo to mjesto gdje je sveti Franjo govorio kako Ljubav nije ljubljena. To je bio jedan vapaj, jedan poziv ljudima da prepoznaju Isusovu ljubav i da je prihvate”, zaključio je fra Ivan Matić.

Poslušajte i cijelu emisiju:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja