Budi dio naše mreže

FRA AUGUSTIN ČORDAŠ Kako biti prorok u "Divljem Zapadu" gdje je sve dopušteno?

Uoči svetkovine rođenja Ivana Krstitelja, fra Augustin Čordaš, propovjednik i duhovnik zajednice mladih "Susreti mladih na Brigu”, po primjeru sv. Elizabete i Zaharije koji dugo godina nisu mogli začeti dotaknuo se bitnih tema današnjega društva kao što su umjetna oplodnja i pobačaj i zašto smo kao kršćani potrebni kao vjerodostojni svjedoci. "Tko će unijeti svijetlo ako nećemo mi?" upitao je.

/ ps

“Svjedoci smo da je pobačaj svakodnevna pojava, da ga nerijetko izvršavaju i vjernici i da se općenito stav Crkve o toj stvarnosti ne doživljava sa svom ozbiljnošću, nego se problematici pristupa subjektivistički i relativistički. Veliku ulogu u takvom poimanju imaju masovni mediji, koji pobačaj predstavljaju pravom žene, a započeti život ne smatraju ljudskim bićem. Istina je da se u praksi mogu pojaviti vrlo kompleksne situacije i doista treba tematici pobačaja pristupiti cjelovito, a kršćanska ljubav tražit će razumijevanje za osobne drame savjesti, no jednako tako treba imati u vidu da se ubojstvom nerođenog djeteta neće nijedan problem umanjiti, nego još dodatno pojačati. Zato je važno shvatiti i prihvatiti učenje Crkve i ne opravdavati se neznanjem ili nekim drugim razlozima, jer se često događa da pobačaj, osim što uništava započeti život, ostavlja i mnogostruke posljedice na ženu koja pobačaj izvršava, kao i na druge koji u njemu na bilo koji način sudjeluju”, stoji u opisu videa gdje se nalazi u cijelosti fra Augustinova propovijed pod nazivom “Pobačaj i rođenje proroka”.

Fra Augustin je pozvao da kao kršćani budemo istinski proroci koji neće činiti ono što svi rade, već je uloga proroka da svojim životom provocira ustaljene načine života. “Možda će te osuditi, no to nije važno – ti si svjetlost u tom trenutku! Ti si svjedok da je Bog živ!” Upravo odbijanjem onoga što znamo da je zlo i življenjem na način koji je u suprotnosti s današnjom kulturom možemo mnogima biti poticaj, jer kako ističe fra Augustin, mnogi žele tako živjeti, ali se boje osuda.

Društvo u kojemu se normalizira pobačaj, fra Augustin je prozvao “Divljim zapadom”, gdje začeto dijete postaje zločinac okružen kaubojima koji mu usmjeravaju metak pod nazivom anti-baby pilula, spirala i tako dalje. “To je Divlji zapad u kojem se sve može, sve je dozvoljeno”.

Samo malo povjerenja da On nosi moj život, može promijeniti čitav jedan život!

Međutim, dovoljno je samo malo vjere kako bi se sve to promijenilo. Naime, djevojka koja se nalazi u toj situaciji je pritisnuta sa svih strana. Govore joj “Ukloni! Raspni! Abortiraj! Ubij!”. No, samo malo vjere te osobe u kojoj će reći ne “dovoljno je da iščupa čitav taj demonski sustav koji kolje”. I to, ističe fra Augustin, je svjedočanstvo. “Samo malo povjerenja da On nosi moj život, može promijeniti čitav jedan život!” Može umjesto boli, unijeti radost.

Svi smo pozvani biti svjedoci tamo gdje jesmo. “Malo se govori, a ljudi ginu!”, naglasio je. Ako ne govorimo, svjedočimo, upropašćujemo svoju kršćansku službu. No danas se nažalost susrećemo i s brojnim lažnim prorocima, koji kažu jednu, a svjedoče drugo, pristupaju pričesti kao da nije ništa bilo. Naglasio je i kako treba znati da osoba koja podržava pobačaj čini teško krivovjerje te upada u najtežu crkvenu kaznu, a sakramentu može pristupiti tek nakon pokajanja. “Tko će unijeti svijetlo ako nećemo mi?”, upitao je fra Augustin.

Nisi u tami jer si prihvatio svijetlo!

U slučaju roditelja Ivana Krstitelja, Elizabete i Zaharije, našli su se u situaciji gdje nisu mogli imati djece, bez obzira što su živjeli po Božjim zakonima te je to slučaj i danas s brojnim parovima. Unatoč nagovaranju na brojne tehnologije, bračni drugovi u toj situaciji imaju priliku svjedočiti da postoji drugačiji put. “Nemoj se truditi da te netko razumije, jer neće i ne trebaju. Ne moraju te voljeti. Ali ti si svjedok da ima nešto drugačije, da ima razlog, da znaš zašto to nećeš, što se krije iza toga. Nisi u tami jer si prihvatio svijetlo!”, istaknuo je fra Augustin.

U tim je trenutcima ključan vapaj Gospodinu da s njime prođemo kroz našu patnju, jer On čini velike stvari gdje je prisutno puno patnje, kao što je slučaj kod Elizabete i Zaharije gdje je bilo mnogo suza, izrugivanja i molitava. “On je vjeran. Ti to možeš samo ako imaš osoban odnos s njim, ako mu vjeruješ i prolaziš svoju patnju sa svojim Bogom, onda to preobražava. Čak i bilo koju patnju koju čovjek ima, čak i da je u smrtnom grijehu, da je izranjen od svih ovih rana koji smo govorili, od neprihvaćanje drugih, od abortusa, od toga što je griješio tako, što je varao ženu… Mi imamo imamo spasenje. Bog, Krist hoće ući u ljudski život i kroz to blato pa i kroz tu moju bol, slomljenost, ma On samo hoće doći i donijeti spas!” istaknuo je.

Ti si stvoren za nebo, tvoj cilj je nebo!

Na koncu, čitava priča kršćanstva je pitanje spasenja i vjere – kome vjerujemo. “Ti si stvoren za nebo, tvoj cilj je nebo!” poručio je fra Augustin, no upozorio je da je taj put posut trnjem i boli, ali i s blagoslovom i Božjom utjehom.

“Neka svjetlost koju je Ivan navijestio zabljesne u mojoj duši”, zaključio je, moleći za zagovor sv. Ivana Krstitelja pogotovo za sve one izranjene zbog spomenutih rana, da ih privuče Kristu i da vjeruju u njegovu milost.

Cijelu propovijed poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja