Budi dio naše mreže

Na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina u Zadru i Bjelovaru su u subotu, 8. lipnja zaređeni novi svećenici.

/ mdj

Bjelovarsko – križevačka je biskupija, baš kao i Zadarska nadbiskupija bogatija za 3 nova svećenika. U Bjelovaru su zaređeni vlč. Mario Perince, vlč. Alen Zelčić i vlč. Lucijano Čanagdžija, dok su u Zadru prezbiterima postali don Rudi Juras, don Tin Vidov te don Antonio Oltran.

U bjelovarskoj je katedrali, nakon navještaja Evanđelja mons. Vlado Bogdan, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije, pozvao  kandidate da pristupe i zatražio od biskupa Huzjaka da ih zaredi za prezbitere. U prigodnoj homiliji, biskup Vjekoslav rekao je okupljenima kako Krist poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi. Nije to nikakva zaljubljenost nego pravo sebedarje, ljubav koja je kadra predati se potpuno u službu drugoga, kao što je to On sam učinio.

Foto: Bjelovarska biskupija/ Svećeničko ređenje

Biskup je rekao kako u Crkvi postoje mnoge službe i mnogi darovi. Svakome je Gospodin namijenio njegovu ulogu u tijelu Crkve. Danas to tijelo Crkve postaje bogatije jer primamo dar trojice prezbitera, koje je Gospodin odredio da budu djelitelji njegovih tajni, sakramenata, i da navještaju njegovu Riječ. 

Biskup se obratio i ređenicima koje je potaknuo da u vlastitom srcu gaje ljubav koju nam Krist preporuča i koju zapovijeda. Ohrabrio je ređenike rekavši im da nikada, posebno u trenucima teškoća i slabosti, ne izgube iz vida onu ljubav kojom ih Krist ljubi i za kojom su pošli kako bi ga slijedili u službi Svetog reda prezbiterata.

Foto: Bjelovarska biskupija/ Svećeničko ređenje

Slavlje su na poseban način pratili obitelji, rodbina i prijatelji ređenika, ali i mnogobrojni vjernici iz njihovih rodnih župa i iz župa gdje su vršili pastoralni praktikum. Uz svećenike domaće biskupije, slavlju su prisustvovali i preč. Željko Faltak rektor zagrebačke bogoslovije, preč. Stjepan Radić, rektor đakovačke bogoslovije, preč. Marija Pavlaković, rektor dječačkog sjemeništa na Šalati i o. Ivan Antunović, rektor Fakulteta filozofije i religijski znanosti u Zagrebu.

Na kraju euharistijskog slavlja, u kojemu su novozaređeni svećenici po prvi puta koncelebrirali, svim nazočnima udijelili su mladomisnički blagoslov. Slavlje je animirao katedralni zbor pod vodstvom mo. Ivane Matkov.

Novi prezbiteri i u Zadru

„Duhovni poziv i čin svetog ređenja veliki je Božji dar Crkvi. Bog daruje život, poziva, izabire i šalje koje hoće, da budu u njegovoj svetoj službi za posvećenje i vječno dobro svake osobe“, rekao je mons. Zgrablić, potaknuvši vjernike da u milosnom trenutku ređenja duboko zahvale Bogu za milost koju iskazuje Crkvi, osobito Zadarskoj nadbiskupiji, podjelom sakramenta svetog reda prezbiterata. „Tim činom Bog nastavlja Kristovo djelo naviještanja Kraljevstva Božjega, posvećenja i otkupljenja čovjeka u našem vremenu i prostoru. Zahvalimo Bogu na svim dosadašnjim milostima kojima je krijepio ove izabranike i po kojima su primili snagu odgovoriti na Njegov glas koji su čuli u svojim srcima. Zahvalimo Bogu što su se odazvali ići putem koji im On pokazuje, ići kamo ih On šalje i na taj način sudjelovati u uzvišenoj službi Kristovog svećeništva“, potaknuo je ređenike nadbiskup Zgrablić. 

Foto: Zadarska nadbiskupija/ Svećeničko ređenje

Prigodno uz svetkovinu Presvetog Srca Isusova, dan nakon koje je održano ređenje i podsjetivši na proglas Svećeničke godine u sveopćoj Crkvi koja je bila na svetkovinu Srca Isusova 2009. godine, nadbiskup je istaknuo misao Benedikta XVI. da je ‘svećeništvo ljubav Srca Isusova’. Svećeništvo izvire Iz presvetog probodenog i otvorenog Srca Isusova. Svećenici imaju udjela u identitetu Sina Božjega, Isusa Krista. Svećenički ‘ja’ po učincima sakramenta svetog reda, u snazi Duha Svetoga, postaje Kristov ‘ja’. Isusovo srce po sakramentu svetog reda postaje svećenikovo srce koje ostaje u dubokoj povezanosti s Kristom ‘od srca k srcu’“, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da je Isusovo Srce, biblijski simbol Božje volje, upisan i utisnut u Božje ‘ja’, u Božju volju, što je Isus više puta i osobno izrazio. 

Foto: Zadarska nadbiskupija/ Svećeničko ređenje

„Srce Isusovo sadrži i objavljuje bît kršćanstva, a time i bît svećeništva: Kristova ljubav nas spašava i čini dionicima vječne Božje ljubavi. Svećeništvo je po svojoj službi sudioništvo u činu Božjeg djela spasenja čovjeka i njegovog života u vječnoj Božjoj ljubavi. Svaki Kristov svećenik i svaki vjernik spoznaje Božje srce po ljubavi koju Isus ima prema njemu i po Isusovoj ljubavi koja živi u srcu svakog svećenika i vjernika. Isus je u ljubavi odlučan i nepokolebljiv“, istaknuo je nadbiskup. Podsjetio je da Isusa, u hodu prema Jeruzalemu, mjestu gdje je u punini očitovao dar svoje ljubavi na križu i gdje je bilo otvoreno njegovo Srce, nisu mogli zaustaviti ni strah, uznemirenost ni spoznaja da će biti osuđen na smrt i predan da ga izrugaju, pljuju, bičuju i okrutno ubiju. 

Foto: Zadarska nadbiskupija/ Svećeničko ređenje

Potaknuo je na molitvu da ređenici budu ustrajni u dobru i u trenucima kada osjete križ, znajući da se i po križu izgrađuje Crkva; da žive u uvjerenju kako Bog ljubi i gradi Crkvu po osobama koje slijede Isusa i svoje pouzdanje stavljaju u Boga. „Isus je iskusio čovjekovu udaljenost od Boga po svijetu koji ga nije razumio, po ravnodušnosti koja ga nije prihvatila. On dolazi da život imamo, u izobilju, a mnogi se opredjeljuju za ono što ugrožava ljepotu i veličinu dostojanstva djeteta Božjega. On dolazi da donosimo obilat rod, a mnogima srca ostaju neplodne pustinje“, upozorio je mons. Zgrablić. 

Foto: Zadarska nadbiskupija/ Svećeničko ređenje

U ime mladomisnika, na kraju mise prigodnu riječ uputio je don Antonio Oltran. Zahvalio je Bogu za dar života i dar poziva. „Hvala Bogu za mnoge milosti kojima nas je obasipao na našem putu i unaprijed mu hvala za sve milosti koje će tek doći. Kao što kaže Isus svojim učenicima: ‘Doista, bez mene ne možete učiniti ništa’, to kaže i nama danas. Mi sami po sebi ne možemo učiniti puno, ali ako imamo Krista u sebi i donosimo ga drugima, tada itekako možemo puno učiniti“, rekao je don Antonio. Zahvalio je i roditeljima ređenika što su bili otvoreni životu, što su se trudili odgojiti ih u vjeri, usmjeriti ih na pravi put i što su im bili podrška na njihovom putu prema svećeništvu. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja