Budi dio naše mreže

Evo zašto katolici ne jedu meso petkom tijekom korizme, a jedu ribu

Tijekom korizme razni restorani obavještavaju nas o svojoj ponudi ribe petkom, osobito tijekom korizme. Odjednom su ugostitelji zainteresirani koje je liturgijsko vrijeme Katoličke Crkve. No, zašto katolici petkom ne jedu meso, a jedu ribu?

/ mp

Moramo istaknuti kako petak za nemrs nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak “mali Veliki petak”.

No, zašto Katolička Crkva propisuje uzdržavanje od mesa? Naime, kršćani su nekad jeli meso u raznim slavljeničkim prigodama. Budući da su kršćani petak smatrali danom za spomen na Isusovu muku i smrt, nisu ga smatrali danom za slavlje pa tako ni danom kada se jede meso. Meso koje uključuje oznaku za krave, kokoši, ovce i svinje na latinskom se označava riječju “carnis”. Međutim, ta riječ ne uključuje ribu, budući da se ribe nalaze u vodi, a ne na kopnu, te je stoga riba dozvoljena petkom za ručak. Također, nekad je riba bila dostupnija i jeftinija nego meso te nije smatrana posebnom hranom.

Danas nam je meso jeftinija opcija nego riba, pa su mnogi katolici zbunjeni zašto se petkom jede riba, a ne meso. Osobito oni koji više vole jesti ribu pa tu odredbu ne smatraju trpećim činom.

Namjera Crkve je potaknuti vjernike na djelo žrtve petkom kako bi suosjećali s Kristom na križu. Odredba da se petkom ne jede meso je samo osnovna uputa za vjernike, ali preporuča se činjenje dobrih djela.

Ključne riječi:
korizma

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja