Budi dio naše mreže

Evo kako ispitati savjest na kraju dana

Prije više od četiristo godina sv. Ignacije Lojolski poticao je na prepoznavanje Božje nazočnosti u svojem životu po nečemu što se zove dnevni ispit savjesti, a zapravo je molitveno promišljanje o svemu što se dogodilo prethodnog dana da bismo uvidjeli što Bog čini i otkrili koje nam upute daje.

/ bg

Molitveno promišljanje, odnosno ispit savjesti sv. Ignacija prenosimo s portala Book.hr.

Osvijesti si da si u Božjoj nazočnosti.

Osvrni se na događaje prethodnog dana u zajedništvu s Duhom Svetim. Možda je tvoj dan bio zbunjujući – zamagljenim, zbrkan, konfuzan. Zamoli Boga da ti da jasnoću i razumijevanje.

Osvrni se na dan sa zahvalnošću.

Zahvalnost je temelj našeg odnosa s Bogom. Prođi kroza svoj dan u Božjoj nazočnosti i pobroji sve radosti i zadovoljstva koja si doživio. Usredotoči se na darove koje si primio. Osvrni se i na posao koji si uradio te ljude s kojima si bio. Što si primio od tih ljudi? Što si im dao? Posebno se sjeti malih stvari – hrane koju si jeo, prizora koje si vidio i ostalih naizgled neznatnih zadovoljstava. Bog je u detaljima.

Promotri svoje osjećaje.

Jedan od najvećih darova sv. Ignacija bio je prepoznavanje Božjeg Duha u njegovim vlastitim osjećajima. Razmisli o osjećajima koje si proživio. Je li to bila dosada, ushićenje, ljutnja, suosjećanje, bijes, samouvjerenost? Što ti Bog govori po tim osjećajima? Bog će ti vjerojatno pokazati u čemu si zakazao. Promisli o tim grijesima i manama. Ali pogledaj bolje svoje osjećaje. Jesi li frustriran zato što Bog možda želi da razmisliš o novim koracima na svojem poslu? Jesi li zabrinut za prijatelja? Možda bi mu trebao pristupiti na neki način.

Odaberi jedan trenutak u danu i počni svoju molitvu od njega.

Zamoli Duha Svetoga da ti pokaže onaj trenutak u danu koji je Bogu posebno važan. On može uključivati osjećaje – pozitivne ili negativne. To može biti važan susret s drugom osobom ili izuzetan trenutak zadovoljstva ili mira. Ali to može biti i nešto potpuno nevažno. Dobro promotri taj trenutak. Dopusti da molitva spontano nastane u tvojem srcu – bio to zagovor, pohvala, kajanje ili zahvala.

Baci pogled na sutrašnji dan.

Zamoli Boga da ti da snagu za sutrašnje izazove. Obrati pozornost na osjećaje koji te obuzimaju dok razmišljaš o sljedećem danu. Jesi li u sumnji? Veseo? Prestrašen? Pun oduševljenja i iščekivanja? Dopusti tim osjećajima da se pretvore u molitvu. Traži Božje vodstvo. Zamoli ga za pomoć i razumijevanje. Moli za nadu. Sv. Ignacije je poticao ljude da se obraćaju Isusu kao prijatelju. Završi ispit savjesti razgovarajući s Isusom. Zamoli ga za oproštenje svojih grijeha. Zatraži njegovu zaštitu i pomoć. Moli za njegovu mudrost u svojim nedoumicama i problemima koji te muče. Sve to čini u duhu zahvalnosti. Tvoj život je dar i ispunjen je Božjim darovima.

Ključne riječi:
ispit savjesti molitva

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja