Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ispit-savjesti

Čemu dati prednost u ispitu savjesti?

U sakramentu pokore katolici su dužni priznati ozbiljne (smrtne) grijehe u naravi i broju od posljednje ispovijedi. Ako jedan nije siguran u broj, tada je prihvatljiva procjena.

Ispit savjesti pred Gospodinovim križem

Kakve su tvoje ruke? Kakve su tvoje noge? Kakve su tvoje misli? Kakve su tvoje oči i tvoj pogled? Kakva su tvoja usta? Kakvo je tvoje srce? Ispitaj svoju savjest pred Gospodinovim križem!

Vlč. Tomislav Šagud donosi: Postkarantenski ispit savjesti sa sv. Josipom

"U doba kada mnogi u raznim pojavama prepoznaju Božje znakove, mislim kako nije slučajnost da su prvi i posljednji dan karantene dva blagdana svetoga Josipa – zaručnika i radnika. Najveću kušnju svoga života sveti Josip je prošao između ta dva događaja: njegove nevolje počinju nakon zaruka s Marijom, a završavaju kada se napokon skrasio u Nazaretu, gdje je mogao započeti život „običnog” radnika. Između ta dva događaja on je bio izdan, odbačen, proganjan, gladan i siromašan, no ostao je vjeran Bogu, Isusu i Mariji, koje je volio iznad svega." Vlč. Tomislav Šagud na svojem je Facebook profilu objavio zanimljiv ispit savjesti kojega vam prenosimo u cijelosti.

Evo kako ispitati savjest na kraju dana

Prije više od četiristo godina sv. Ignacije Lojolski poticao je na prepoznavanje Božje nazočnosti u svojem životu po nečemu što se zove dnevni ispit savjesti, a zapravo je molitveno promišljanje o svemu što se dogodilo prethodnog dana da bismo uvidjeli što Bog čini i otkrili koje nam upute daje.

Sjećamo li se što smo naučili na vjeronauku o Duhovnim djelima milosrđa?

Zbog novih okolnosti oko početke školske godine mnogi roditelji strahuju za zdravlje djece, ali stručne službe uvjeravaju da su škole spremne za sigurnost djece. Uz pouzdanje u Boga otpratimo djecu u školu. Poticaj nama odraslima dao je provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević kojeg su nedjeljna čitanja uoči početka nove školske godine potaknula da podsjeti na Duhovna djela milosrđa o kojima smo učili na vjeronauku, a mogu nam poslužiti kao ispit savjesti.

Postkarantenski ispit savjesti sa sv. Josipom

"U doba kada mnogi u raznim pojavama prepoznaju Božje znakove, mislim kako nije slučajnost da su prvi i posljednji dan karantene dva blagdana svetoga Josipa – zaručnika i radnika", piše na društvenim mrežama vlč. Tomislav Šagud, upravitelj župe Sv. Josipa Radnika u Zagrebu – Gajnice. Vlč. Šagud donosi "postkarantenski ispit savjesti sa sv. Josipom" koji bismo svi trebali učiniti. Objavu donosimo u cijelosti.

Nemojte zaspati, a da niste zahvalili!

Dobar ispit savjesti uključuje prepoznavanje i traženje oprosta za naše grijehe, ali i prepoznavanje i zahvaljivanje za ono lijepo i dobro u proteklom danu!

Ispit savjesti nakon ljetnog odmora

Vrijeme ljetnih godišnjih odmora polako se bliži kraju, nova školska godina ubrzo započinje, približavaju se ispitni rokovi, vraćamo se svojim svakodnevnim obvezama. Idealno je to vrijeme za ispitati svoju savjesti. Gdje je Bog bio tijekom moga odmora? Je li za mene ljeto bilo samo odmor ili sam to vrijeme vidio kao mogućnost da duhovno produbim svoj odnos s Bogom?

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja