Budi dio naše mreže

Duhovan i duhovit Padre Pio

Padra Pija poznajemo kao strogog ispovjednika, ali i kao čovjeka koji je jako supatio sa svima koji su mu se obraćali za pomoć i molitvu. I dan danas brojna su uslišanja po zagovoru Padra Pija. No, ono što je manje poznato jest da je Padre Pio, poput mnogih svetaca, bio iznimno duhovit. Duhovitost je zapravo znak istinske duhovnosti. Sveci koji su se intenzivno družili s Bogom za vrijeme zemaljskog života zračili su nečim transcendentnim što se odražavalo i u njihovoj duhovitosti.

/ dt

Padre Isidoro rekao je Padre Piju: “Moram ići u bolnicu jer već mjesec dana imam užasne glavobolje. Molite za mene!” Svetac se samo nasmijao.
Padre Isidoro otpušten je već nakon tjedan dana i sav sretan sa smješkom na usnama kazao: “Nisu mi pronašli ništa u glavi.”
“To je nešto što odavno znamo”, odgovorio je Padre Pio.

Jedan od subraće Padre Pija slavio je Svetu misu i održao propovijed, a svetac je bio medu vjernicima. Nakon mise upitao je Padre Pija: “Što misliš o mojoj propovijedi?”
“Bila je dobra, ali da je bila još malo dulja propovijedao bi sam sebi”, rekao mu je svetac.

Padre Bernardo pokazao je pismo Padre Piju. Čitajući adresu, rekao mu je:
“Pio, moraš me više poštovati, proglasili su me kardinalom. Vidiš, pismo je adresirano na ‘Njegova Eminencija Padre Bernardo'”.
“Ah, onda ti mene moraš i puno više poštovati”, odgovorio je Padre Pio i pokazao Bernardu pismo naslovljeno ‘Sveti Otac Pio iz Pietrelcine’. Obojica su se nasmijala.

Padre Modestino posvjedočio je: “Jednog dana Padre Pio je izlazio iz sakristije kada mu je prišla vjernica i upitala ga: ‘Oprostite, gdje je Sveti Otac?’
“Sveti Otac je u Rimu”, odgovorio je Padre Pio, a zatim ušao kroz vrata samostana.
Ista vjernica upitala me: ‘Gdje je Sveti Otac’
Odgovorio sam: ‘Upravo ste razgovarali s njim.”‘

Jedna je žena kazala Padre Piju kako joj je liječnik preporučio elektrošokove. Svetac joj je odgovorio: “Ako već nisi luda, sigurno ćeš biti nakon elektroškova”.

Padre Pio znao je ispričati sljedeći vic:
Seljak koji nikada nije putovao prvi je put išao na vlak. Prodavačica karata upitala ga je: “Gdje putujete?”
“Ne tiče vas se”, odgovorio je seljak.
“Ali moram znati kako bih vam izdala kartu”, kazala je prodavačica.
Nakon duge rasprave seljak je kupio povratnu kartu.
Vlak je krenuo i kad je ušao u tunel seljak se uplašio i pitao: “Gdje mi to idemo?”
“Idemo u pakao!”, čuo je odgovor.
Seljak se potom smirio i rekao: “Nisam nimalo zabrinut, imam povratnu kartu.”

(C. Keane: “Padre Pio The Irish Connection”/P. Capuano: “Con Padre Pio: come in una fiaba”/J .O. Schug: “A Padre Pio Profile”/Padre Francesco Napolitano: “Padre Pio of Pietrelcina. A brief biography”/Padre Alessandro da Ripabottoni: Padre Pio da Pietrelcina, il Cireneo di tutti,  prijevod preuzet s mrežne stranice u potpunosti posvećene svetom Padru Piju)

Ključne riječi:
humor padre pio

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja