Budi dio naše mreže

Dar očevog blagoslova

Očev blagoslov nadilazi riječi. Češće se daruje kroz dar pažnje, dar prisutnosti i dar slušanja. Nalazi se i u odbacivanju očinske težnje da svoju djecu napravimo na svoju sliku ili pak da ih tjeramo da postanu ono što mi sami nismo uspjeli postati. Možda nisi bogat i nećeš moći svojoj djeci ostaviti veliki imetak ali možeš im pružiti baštinu svog blagoslova.

/ dz

Sveto pismo započinje pričom o stvaranju. Bog svoju kreativnost izlijeva na svijet, ispunjavajući ga životom i obiljem. Posljednjeg dana stvaranja Bog stvara čovjeka, stvorenog na svoju sliku, kao vrhunac i krunu svog truda. Tada se Stvoritelj divi svojemu djelu, dajući stvorenju – čovjeku iskonski blagoslov riječima “I vidje Bog da je dobro” (Post 1:31). 

U priči o stvaranju vidimo da blagoslov nije ništa drugo nego proglašavanje nečega vrijednim i dobrim, donosi Sam Guzman na portalu Catholic Gentleman. Kad Bog blagoslivlja stvaranje, on ga proglašava “vrlo dobrim”. Isto tako, kad blagoslivljamo Boga, proglašavamo ga samom dobrotom. On je izvor svega što jest, vječni izvor života i radosti. U svakome od nas živi želja da budemo blagoslovljeni. Odnosno, čeznemo da znamo da je, naše  srž našeg bića dobra, čak i vrlo dobra. Želimo da nam netko kaže da je dobro što postojimo. Želimo i trebamo znati da nismo pogrješka, da nismo manjkavi ili nedostojni ljubavi. 

Ako ne primi ovaj blagoslov, čovjek osjeća duboku bol iako ta bol često ostaje nesvjesna. Bez ovog blagoslova možemo razviti sve vrste štetnih, pa čak i patoloških ponašanja u potrazi za potvrdom za kojom žudimo.

Očev blagoslov stoga je najveći dar koji može dati djetetu, posebno svom sinu. Otac je u jedinstvenom položaju da udijeli ovaj blagoslov, jer onog trenutka kada dijete postane svjesno očeva postojanja, želi njegovu potvrdu, njegovo odobrenje i njegovu ljubav. Očevi, blagoslivljajte svoju djecu. Jasno im prenesite riječima i djelima da je dobro je što postoje. Izuzev tvojih vještina, vašeg ponašanja ili vaše inteligencije, osim svega što radite, oduševljavam se u vama. Posjedujem ljubav prema vama koju ne mogu opisati, ali koja proizlazi iz činjenice da ste dobri u srži onoga što jeste, u srži svojega bića. Recite im to! 

Foto: Sebastian Leon / Unsplash

Kakve životvorne istine! Koliko bi naših života bilo drugačije da smo bili blagoslovljeni na takav način. 

Očev se blagoslov prenosi iznad riječi. Češće se daruje kroz dar pažnje, dar prisutnosti, dar slušanja.

Očev blagoslov može biti i odbacivanje očinske težnje da svoju djecu napravi na svoju sliku i prisili da postignu neku mjeru uspjeha ili da postanu ono što on nikada nije uspio postati. „Možda nisi bogat; možda nećeš moći svojoj djeci ostaviti bilo kakav velik imetak “, rekao je sveti Ambrozije, “ali možeš im pružiti baštinu svog blagoslova. I bolje je biti blagoslovljen nego biti bogat”. Kultura očinstva je u krizi. Slabi, odsutni ili čak nasilni očevi uglavnom su odgovorni za propadanje društva, a postoje istraživanja koja to dokazuju. Izlječenje kulture proizaći će iz očinstva koje je doista prihvaćeno i proživljeno. Izvirat će iz očeva koji blagoslivljaju svoju djecu, ne samo riječima već i djelima. 

Dragi oče, jesi li znao da si svećenik svog doma? Točno, naš Gospodin nas je očeve odredio za poglavare domaće Crkve, što je minijatura univerzalne Crkve. Ova radosna odgovornost znači da ste prorok, svećenik i kralj svoje obitelji. Jedan od načina na koji možete prihvatiti svoju ulogu svećenika svoje obitelji je blagoslovom svoje djece. To se može učiniti svaku večer prije spavanja, jednom tjedno u nedjelju ili kad god želite. Da biste blagoslovili svoje dijete, ucrtajte mu znak križa na čelu i recite sljedeće: “Neka svemogući Bog, Otac, Sin i Duh Sveti, blagoslovi moje dijete sada i zauvijek, i neka ovaj blagoslov zauvijek ostane s tobom.” To je to! Vrlo je jednostavno, a ako to često činite, vaša će djeca zavoljeti i očekivati ​​ovaj jednostavni ritual. Moj se dječačić raduje svome noćnom blagoslovu i sretnim mi se smiješkom moli, svjedoči  Sam Guzman s portala Catholic Gentleman. 

Foto: Juliane Liebermann / Unsplash

Ključne riječi:
djeca očev blagoslov očevi

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja