Budi dio naše mreže

Naše vjerovanje u čistilište temelji se na odlomku iz Druge knjige o Makabejcima, u kojem židovski junak, Juda Makabejac, naređuje molitve i žrtve za ubijene domoljube, kako bi im grijesi bili oprošteni. Isus, također, govori o mogućnosti oproštenja nakon smrti kada uči: "Tko god govori protiv Duha Svetoga, neće mu biti oprošteno... ni u ovom vijeku ni u budućem" (Mt 12,32).

/ dz

Popularne slike čistilišta vjerojatno su inspirirane Danteom i proširene od strane maštovitih umjetnika, često s ciljem da oduševe ili užasnu svoju publiku. Kao rezultat toga, katolici gube iz vida ono što bi trebao biti utješni članak vjere, a protestanti su zbunjeni ili skandalizirani nečim što se čini kao zbrkana prijevara smišljena da potkopa ili izbjegne Božju pravdu, piše vlč. Reginald Martin s portala Simply Catholic.

Ono što Crkva uči o čistilištu vrlo je jednostavno: „Duše pravednika koje su u trenutku smrti opterećene lakim grijesima ili vremenitom kaznom zbog grijeha ulaze u čistilište.“ Naše vjerovanje u čistilište temelji se na odlomku iz Druge knjige o Makabejacima, u kojem židovski junak, Juda Makabejac, naređuje molitve i žrtve za ubijene domoljube, kako bi im grijesi bili oprošteni. Isus, također, govori o mogućnosti oproštenja nakon smrti kada uči: “Tko god govori protiv Duha Svetoga, neće mu biti oprošteno… ni u ovom vijeku ni u budućem” (Mt 12,32).

Moramo zapamtiti jednu stvar: čistilište nije “druga prilika”; to je posljednji korak za pravednike koji prije smrti nisu imali priliku okajati se za lake grijehe ili učiniti dostatnu pokoru za ozbiljne grijehe koje su već priznali.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja