Budi dio naše mreže

Dužijanca u Subotici jedinstveni je kulturni program povodom završetka žetvenih svečanosti, a proslava je prožeta tradicijom i duhovnošću.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Dužijanca obuhvaća zahvalno misno slavlje, kulturne programe, povorku kao doživljaj pokretnog muzeja, s izvornim prikazima risarskog-žetvenog rada, narodnih nošnji i ukrašenih fijakera. Središnji likovi i predvodnici slavlja su bandaš i bandašica, koji na završetku manifestacije predaju kruh gradonačelniku Subotice. Središnja proslava ove se godine održava u nedjelju, 14. kolovoza.

Predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” mons. Andrija Anišić na konferenciji za novinare u Subotici ovoga je tjedna pozvao sve pripadnike hrvatskoga naroda, a bunjevačkog roda, da se s ponosom i radosno uključe u proslavu Dužijance – tog, kako je rekao, “divnog običaja kojim Bogu zahvaljujemo za žetvu i kruh svagdašnji”.

Risari 2022. / Foto: ZVKH

“Slavlje naše Dužijance čuva i učvršćuje našu katoličku vjeru, našu pripadnost hrvatskom narodu i našu etničku pripadnost bunjevačkom rodu. Uvjeren sam da ćemo toga biti svjesni i od 1. do 31. listopada, prigodom Popisa stanovništva. Poput svih ostalih naroda s kojima živimo u Republici Srbiji, i mi ćemo s ponosom očitovati tko smo i što smo: HRVAT – HRVATSKI – KATOLIK (rimokatolik). Od toga koliko nas bude na Popisu ovisit će i budućnost naše Dužijance i još puno toga. Stoga, nemojmo propustiti dati svoj doprinos našoj opstojnosti i budućnosti na ovim prostorima na kojima živimo vjekovima.”

Za zajedništvo svih naroda

“Ujedno želim naglasiti da na slavlju 112. Dužijance, kao i svake godine, radosno očekujemo i sve druge građane našega grada, kao i goste koji se tih dana zateknu u našem gradu. Mi s ponosom ističemo da smo organizatori Dužijance, ali da je organiziramo i priređujemo za sve građane našega grada koji vole narodne običaje, folklor i tamburaše. To zajedništvo u različitosti svih u našem gradu najviše se očituje u bandašicinom kolu.

Bandašicino kolo na glavnom gradskom trgu uvijek okupi mnoštvo naroda, bez obzira na vjeru i naciju, i svi se hvataju u jedno kolo, očitujući tako da smo svi – prije svega – ljudi.

Ljudi bi, umjesto izazivanja sukoba, trebali izgrađivati civilizaciju ljubavi u kojoj će svi uživati mir i radost te poštivati svačiju nacionalnu i vjersku pripadnost i bogatstvo kulturne raznolikosti koja treba i može obogaćivati sve”, poručio je mons. Anišić.

Dužijanca 2022.

Uloga risara

S obzirom da su važan dio Dužijance i izvorni prikazi risarskog-žetvenog rada, u Đurdinu je 9. srpnja, na njivi pokraj crkve Sv. Josipa Radnika, održana manifestacija “Takmičenje risara”. Ovaj je manifestacija protkana etnografskim sadržajem prikazanim na tradicionalni način, od risa do vršidbe, s ciljem da se ljudima prikaže kako se nekad radio ris, kako su to radili naši stari, bez današnjih strojeva. Pobjednički par ove su godine bili su Marinko Kujundžić i Ruža Juhas.

Pobjednički par risara / Foto: subotica.com

Večer prije središnje zahvalne euharistije ovogodišnje, 112. Dužijance u Subotici, u subotu 13. kolovoza slavit će se svečana Večernja u 18 sati u subotičkoj katedrali – manjoj bazilici Sv. Terezije Avilske.  Ovogodišnji bandaški par bit će blagoslovljen i svečano ispraćen iz subotičke župne crkve Sv. Roka u nedjelju, 14. kolovoza, u 9 sati.

Svečano pak euharistijsko slavlje Dužijance u subotičkoj katedrali u 10 sati predvodi mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. U 19 sati istoga dana bit će upriličen posjet grobu mons. Blaška Rajića, utemeljitelja Dužijance. Središnje misno slavlje moći će se pratiti i putem mrežne stranice Radio Marija Srbije te putem Facebook stranice Katoličkog lista Zvonik.

Dužijanca prije četiri godine proslavljena i u Zagrebu

Podsjetimo, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, povodom manifestacije ‘Dužijanca u Zagrebu’, primio je 19. kolovoza 2018. godine u Nadbiskupskom dvoru predstavnike Udruge bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’ na čelu sa subotičkim biskupom Ivanom Penzešom.

Uz biskupa Penzeša, susretu s kardinalom su prisustvovali katedralni župnik iz Subotice mons. Stjepan Beretić te ispred organizatora ‘Dužijance u Zagrebu’ – Udruge bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’, župnik župe sv. Roka i predsjednik udruge mons. Andrija Anišić, voditelj Organizacijskog odbora Marinko Piuković te nositelji Dužijance 2018., bandašica Marija Piuković i bandaš Marko Križanović.

Kardinal Bozanić primio predstavnike Dužijance / Foto: TUZN

U razgovoru je kardinal Bozanić izrazio radost biskupu i predstavnicima ‘Dužijance’ što su ‘Dužijancu’ odlučili proslaviti i u Zagrebu te zahvalnost na svemu što čine kako bi se jedan od najljepših i najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u Bačkoj očuvao, razvijao i prenio novim naraštajima. Biskup Penzeš zahvalio je pak kardinalu na potpori koju kao zagrebački nadbiskup daje da se neprocjenjivo blago Dužijance, koja čuva vjernički i nacionalni identitet hrvatskog naroda u Republici Srbiji, očuva za budućnost.

Kao zahvalu za potporu, kardinal je iz ruku bandašice Marije Piuković i bandaša Marka Križanovića primio Dužijancu – krunu ispletenu iz snoplja žita. Kruna je potom bila dio prikaznih darova na zahvalnom euharistijskom slavlju koje je u zagrebačkoj katedrali, u suslavlju s biskupom Penzešom, predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, izvijestio je tom prigodom Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja