Budi dio naše mreže

Tršćanska biskupija 75. obljetnicu mučeništva bl. Francesca Bonifacia obilježit će u nedjelju, 12. rujna, svečanom misom koju će u 19 sati predvoditi nadbiskup Giampaolo Crepaldi. Ali tko je bio ovaj Božji ugodnik?

/ Gordana Krizman/hjb

Francesco je rođen u Piranu 9. siječnja 1912. kao drugo od sedmero djece u obitelji Giovannija Bonifacia i Luige Busdon. S 12 godina ulazi u koparsko Malo sjemenište. Pitomci sjemeništa pohađali su talijansku gimnaziju, u čiji je program odgojno-obrazovne formacije bila ugrađena briga za odgoj đaka u talijanskom nacionalnom duhu. Međutim, usmjeren prema višim idealima i smatrajući da njegov identitet primarno određuje vjera, a ne nacija, Francesco se držao po strani od nacionalnih razmirica. Tako je činio i u bogosloviji. Po završetku studija, za svećenika Tršćanske i Koparske biskupije 1936. godine zaredio ga je gorički nadbiskup Carlo Margotti.

Bl. Francesco Bonifacio / Foto: napovednik.com

Kao mladomisnik, Francesco je imenovan župnim pomoćnikom u župi sv. Pelagija u Novigradu. S mladenačkim zanosom sav se predaje pastoralnom radu. Ne ostaje u župnom uredu nego posjećuje župljane, organizira Katoličku akciju i brine se za ministrante, ali i dugo ispovijeda. Komunističkom vodstvu posebno je smetao njegov utjecaj na mlade.

Unatoč prijetnjama, a ne nalazeći u svom djelovanju ikakve krivnje prema novoj vlasti, don Francesco nije ni pomišljao na sklanjanje u Italiju. To ga je stajalo života. U noći 11. rujna, na povratku iz Grožnjana, dočekala ga je “narodna straža”, na okrutan način likvidirala i bacila u jednu od tamošnjih jama.

Duhovna priprava za obljetnicu mučeničke smrti bl. Bonifacia

Zato je ovih dana u Trstu bilo više događanja povodom 75. obljetnice Bonifacijeva mučeništva. U četvrtak je četrdesetak osoba sudjelovalo na redovitom susretu Društva “Prijatelji don Francesca”. Don Antonio Bortuzzo tom je prigodom održao prigodno izlaganje na temu posljednje homilije don Francesca, o Isusu koji oprašta onima koji Ga razapinju. Na tim se susretima redovito okuplja i još nekolicina živućih suvremenika blaženika, koji su ga osobno poznavali.

Na uočnicu obljetnice mučeništva, u katedrali u Trstu molitveno bdijenje predvodio je tršćanski nadbiskup Giampaolo Crepaldi. Prije bdijenja je u organizaciji Katoličke akcije održana edukativna radionica na više gradskih lokacija, namijenjena djeci školskog uzrasta s ciljem upoznavanja lika don Francesca na zanimljiv i interaktivan način.

Mons. Giampaolo Crepaldi / Foto: Facebook

Po završetku bdijenja dvojica hodočasnika, od kojih je jedan Eric Moratto, idejni začetnik 115 km duge pješačke staze od Trsta do Krasice, “Il Sentiero Beato Francesco Bonifacio”, krenuli su na noćno hodočašće. Pošli su od svetišta u Strunjanu do Pirana, rodnog grada don Francesca, a potom prošli i trasu od Krasice do Grožnjana. Pritom su se zaustavili na grožnjanskom starom groblju sv. Vida i pored obližnje jame, mjesta za koja se pretpostavlja da bi mogla sadržavati blaženikove kosti koje nikada nisu pronađene.

Tršćanska je biskupija vodila kauzu za beatifikaciju don Francesca, koji je u red blaženika Katoličke Crkve uvršten na svečanom slavlju u tršćanskoj katedrali sv. Justa 4. listopada 2008. godine, kao mučenik “iz mržnje prema vjeri”. U toj se katedrali i danas čuvaju osobni liturgijski predmeti bl. Francesca: roketa, kalež, plitica, biret, brevijar i štola.

Bl. Francesco, moli za nas!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja