Budi dio naše mreže

5 svakodnevnih prilika za evangelizaciju

Svatko ima svoje poslanje te smo pozvani svakodnevno svjedočiti u svojem okruženju, bilo to na velike ili male načine.

/ ps

Možda ste se našli u situaciji gdje ste bili pozvani svjedočiti o svojoj vjeri. Staviti u riječi najdublji i neobjašnjivi odnos u našem životu je zahtjevno te će ponekad iziskati više pokušaja prije nego uspijemo prenijeti neku koherentnu poruku. No izreći kako smo upoznali i ljubimo Krista na način na koji to činimo jedan je od najsnažnijih načina svjedočenja Radosne vijesti u svijetu. Prilika da podijelimo ovu poruku nade je nedvojebno bitna za naš osobni duhovni život te je prvi korak u evangelizaciji.

Sveto Pismo puno je pojedinaca čiji je život promijenio Krist te im je prvi impuls podijeliti dobre vijesti: Marija Magdalena, Savao/Pavao, ozdravljeni gubavac, gluhonijem čovjek koji se pojavljuje u Matejevom evanđelju, apostoli, a da ne spomenemo i same autore evanđelja. Ipak, ponekad kada se suočimo sa snažnim svjedočanstvima pojedinaca osjećamo se nedostojnima, u strahu jesmo li pozvani isto to činiti? Bogu hvala, nismo pozvani biti Ivan Pavao II. ili Marija Magdalena – te su uloge već ispunjene. Poziv nam je upućen da hrabro iskoristimo vlastite okolnosti kako bismo bili glasnici Radosne vijesti.

Najvjerojatnije nećemo pasti sa svoga konja i biti prozvani imenom, no Božje duboko znanje o tome tko si ti i tko sam ja znači da imamo vrlo specifične zadatke u ovom mjestu i vremenu. Kako je bilo rečeno kraljici Esteri: “Tko zna nisi li se baš i popela do kraljevske časti zbog časa kao što je ovaj?” (Est 4, 14). Kada na ovakav način promatramo svoje poslanje, vidimo da smo jedini koji imaju takav specifičan zadatak, stoga je na nama da ga odradimo najbolje što možemo.

Portal Blessed is She je stoga sastavio popis nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bismo pronašli male, svakodnevne prilike za svjedočenje Radosne vijesti u sredinama gdje smo poslani.

Molitva prije jela

Ova jednostavna gesta je savršen način da podsjetimo sebe, ali i da svjedočimo o zahvalnosti za darove koje primamo.

Poručiti “nazdravlje!”

Kada netko kihne, za neke ljude reći “nazdravlje” je poput instinkta, dok je za druge to priličan izlazak van zone komfora. No ovaj jednostavan, svakodnevan čin blagoslivljanja tuđeg zdravlja može ostaviti lijep utisak na osobu koja prima te blagoslove, pogotovo ako ih ne čuje često.

Predložiti knjige o vjeri u knjižnicama

Mnogo knjižnica ima pregršt sadržaja, no ponekad nedostaje sadržaja o vjeri. Predlaganjem knjiga koje bi knjižnica mogla nabaviti ili poklanjanjem svojih primjeraka je lijep način podupiranja autora i pružanja kvalitetne literature onima koji inače ne bi imali pristup njoj.

Moliti s prijateljem u potrebi (ili koji slavi)

Ovo može biti jedna nova prilika za svjedočenje ako do sada nismo imali praksu to činiti. Možete moliti uživo kada se nalazite, dogovoriti se koju ćete molitvu izmoliti gdje god se nalazili ili čak napisati molitvicu i poslati toj osobi!

Nošenje križa

Kako piše autorica članka, jednom je jedan pobožan čovjek vodio uzoran život pun služenja i ljubavi prema onima koji su ga okruživali. Zadobio je duboko poštovanje jednog suradnika koji ga je smatrao uzorom vrijedna oponašanja. No, taj posvećeni čovjek nikada nije govorio o Bogu ili priznavao pred suradnicima da su njegove životne odluke polazile od njegove vjere. Možete zamisliti iznenađenje njegovih suradnika kada su pri njegovoj smrti saznali da je to bio čovjek pun vjere. Živio je uzoran život, no nije vodio život kako bih druge vodio Kristu. Oni koji i jesu imali priliku doživjeti njegovo svjedočanstvo izgubili su priliku da sebe otvore istome Izvoru kojim se hranio taj pobožan čovjek.

Koji god način mi odabrali za svjedočenje i evangelizaciju, primjer pobožnog čovjeka nam pokazuje da sama dobrota nije uvijek dovoljna kako bi druge u našim životima upoznali s Kristom.

Naravno, ovaj je popis tek početak. Postoji toliko načina na koji čovjek može podijeliti svoju ljubav prema Kristu, a ovo su tek neke sitne prilike koje svi možemo iskoristiti u svakodnevnom životu.

Ključne riječi:
evangelizacija

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja