Budi dio naše mreže

200 godina crkve Svih svetih u Čonoplji

Čonoplja je od utemeljenja bila velika župa u kojoj je uspostavljeno upravljanje Mađarske dvorske komore, a 1747. doselio se dio graničarskih somborskih obitelji Hrvata Bunjevaca (...) Sve do kraja II. svjetskog rata bila je gotovo stopostotno naseljena katoličkim vjernicima, a župnici i upravitelji većinom su bili podrijetlom Hrvati.

/ at/IKA

Proslava dvostoljetne obljetnice župne crkve Svih svetih u Čonoplji održava se u nedjelju 3. studenoga kada će svečano dvojezično misno slavlje na hrvatskom i mađarskom predvoditi subotički biskup Ivan Pénzes, a propovijedat će župni vikar u župi sv. Petra i Pavla u Bajmaku Luka Poljak.

Župa Svih Svetih danas se nalazi u Somborskom dekanatu Subotičke biskupije te ima oko 500 vjernika, Hrvata i Mađara. Utemeljena je 1761., a prije toga bila je filijala župe Rođenja Marijina u susjednom Lemešu. Jednobrodna crkva podignuta je 1819., a u međuvremenu je više puta obnavljana. Dugačka je 44, široka 12, a toranj je visok 32 metara.

Renoviranje crkvenog krova dvadesetih godina / Foto: Facebook Čonoplja, nekada davno

Čonoplja je od utemeljenja bila velika župa u kojoj je, nakon odjeljenja Sombora, uspostavljeno upravljanje Mađarske dvorske komore, a 1747. doselio se dio graničarskih somborskih obitelji Hrvata Bunjevaca. Pet godina kasnije doselile su se mađarske i slovačke obitelji, a 1756. oko sto njemačkih obitelji. Sve do kraja II. svjetskog rata Čonoplja je bila gotovo stopostotno naseljena katoličkim vjernicima.

Od osnivanja župe, župnici ili upravitelji podrijetlom Hrvati bili su postavljani u većem broju u odnosu na župnike Mađare i Nijemce. Župa je također imala, gotovo neprekidno, kapelane kako bi se u njoj njegovala katolička višejezičnost.

Župnici Hrvati bili su: Stjepan Jerković (1761.), Mihael Šin(m)ković (1826.-1834.), Marijan Klas(a)nović (1838.-1853.), Marko Palić (1854.), Stjepan Bedić (1855.-1863.), Franjo Kulišić (1864.), Juraj Volarić (1865.-1875.), Andrija Mandić (1876) i Josip Pekanović, a kapelani:  Josip Palković, Martin Mihalović, Martin Janković, Mirko Lubišić OFM , Antun Marković , Jakov Suknović, Mirko Lukačić, Mihael Šinković, Josip Ulić, David Barašević, Marko Palić, Josip Ambrozović, Franjo Kulišić, Mirko Radojčić, Andrija Mandić, Juraj Romić, Baltazar Agatić, Vilim Antalković, Martija Čatalinac, Josip Đurić i Marko Kovačev.

U ovoj župi rođeni su također brojni svećenici, među kojima i četvorica Hrvata: Marijan Beretić, Stjepan Vuković, Ivan Palić i Ivan Burnać.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja