Budi dio naše mreže

Ključna riječ: svi-sveti

Donosimo zapise s nadgrobnih spomenika koje je na Mirogoju sabrao fra Bonaventura Duda

Na Dušni dan prisjećamo se naših bližnjih koju su nas napustili i posjećujemo njihove grobove. No, groblja nisu samo mjesta gdje se nalaze njihovi zemni ostaci, već i mjesta koja nas podsjećaju na vjeru u vječni život i u uskrsnuće mrtvih. Evanđelist Ivan tu vjeru donosi u Isusovim riječima: 'Doći ću i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.' (Iv 14, 3).

Svetost je dar Božji, ali i čovjekov izbor

Na svetkovinu Svih svetih iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Roberta Farkaša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnika župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Slavonskom Brodu. Vlč. Robert Farkaš, između ostalog, poručuje: "Sveci su ljudi koji su napravili izbor od kojeg ne odstupaju ni po koju cijenu, pa ni cijenu života. Njihov je izbor Božji put ljubavi koji slijede svatko u svom pozivu i životnoj situaciji."

200 godina crkve Svih svetih u Čonoplji

Čonoplja je od utemeljenja bila velika župa u kojoj je uspostavljeno upravljanje Mađarske dvorske komore, a 1747. doselio se dio graničarskih somborskih obitelji Hrvata Bunjevaca (...) Sve do kraja II. svjetskog rata bila je gotovo stopostotno naseljena katoličkim vjernicima, a župnici i upravitelji većinom su bili podrijetlom Hrvati.

Svi sveti

Svetkovina Svih svetih je dan zajedništva zemaljske i nebeske Crkve, Božjeg milosrđa. Podsjeća nas da smo već sada pozvani na svetost.

Svi sveti kao izazov vjernicima, Dušni dan kao vrijeme za molitvu

Svetkovina Svih svetih i Dušni dan su dani u godini u kojima se najčešće prisjećamo svojih pokojnih. O povijesti blagdana, poštovanju prema pokojnicima i važnosti molitve za njih razgovarali smo s rektorom crkve Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju vlč. Bornom Puškarićem.

Hrvatski blaženici i sveci na zagrebačkim fontanama

Na prijedlog i pripremu Udruge Kristov Stol, Grad Zagreb je i ove godine odobrio mogućnost prigodnog obilježavanja blagdana Svih svetih svečanim projekcijama hrvatskih blaženika i svetaca na zagrebačkim fontanama.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja