Budi dio naše mreže

Ključna riječ: svi-sveti

Što slavimo na Sve svete, a što na Dušni dan?

Svi sveti i Dušni dan se često brkaju i rijetko tko poznaje razliku između ta 2 dana. U ovom ćete se videu upoznati s razlikom ova dva dana, njihovom poviješću te zašto su nam važni.

PATER AREK KRASICKI "Ljudi, svetost nosi svatko od nas u sebi, ali mi to ne vidimo"

"Svaki blagdan Svih svetih, u liturgijskoj godini, upravo nas potiče na to da otkrivamo svece među nama, a one koji su već s Isusom u slavi molimo za njihov zagovor", napisao je pater Arek Krasicki. Pater Arek nas podsjeća da svetac čuči u svakome od nas i poziva nas da u svojoj braći i sestrama pronađemo sveca.

10 poticajnih misli svetaca za duhovni rast i razvoj

Na svetkovinu Svih svetih spominjemo se svih svetaca i blaženika Katoličke crkve koji su kanonizirani, ali i onih koji to još nisu, jer smo svi pozvani biti sveti. Ovim povodom donosimo nekoliko misli svetaca koje su tu da nas potaknu na življenje svetosti kroz svakodnevni život.

"Sveci su pravi super heroji - dopustili su Bogu da djeluje kroz njih unatoč njihovim ograničenjima"

"Sveci su u potpunosti postali čovjekom i to je ljepota svetaca. To su pravi super heroji, jer nisu bježali od svoje ljudskosti, a niti su imali potrebu stavljati se na mjesto Boga. Bog je zbog toga u njima i po njima činio velika djela. Sveci nam danas govore: 'Možeš biti svet i ti, bez obzira na sve, samo prihvati svoju realnost, stavi ju pred Božju ljubav i dopusti da On usavrši svoje djelo koje je započeo u tebi.'"

Nadbiskup Uzinić: Osobine Božje djece nam je ponudio Isus u Govoru na gori kojemu su sažetak blaženstava

"Neka nam je, uz Isusov i naš životni program blaženstava (Mt 5, 3-12), koji je za nas istovremeno i poziv na svetost u zajedništvu naše svete braće i sestara, blagoslovljena svetkovina Svih svetih", rekao je riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić u prigodnoj misli promišljajući nad nedjeljnim evanđeljem na društvenim mrežama.

SVI SVETI I DUŠNI DAN Vjerujemo da su naši pokojni živi i to nas tješi u našoj tuzi

Danas Crkva slavi svetkovinu Svih svetih i sve one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, bili oni znani ili neznani. Naglasak je današnjeg dana na zajedništvu svetih i našoj povezanosti s dušama koje su u raju i slave Gospodina u vječnosti. Pitali smo građane znaju li razliku između Svih svetih i Dušnog dana, zašto uređuju grobove svojih najmilijih te misle li da su njihovi pokojni i dalje povezani s njima svezom koja se ne raskida, onom između neba i zemlje.

O teološkom i antropološkom značenju blagdana Svih svetih i Dušnoga dana

Prvoga dana u mjesecu studenome svetkovina je koju Katolička Crkva slavi u spomen na sve kršćanske svetce: one proglašene svetima, kanonizirane, kao i one koji svetima nisu proglašeni, ali su hodeći ovom zemljom uzmogli ostvariti i drugima pokazati ideal kršćanskoga života te su njihove duše ušle u kraljevstvo nebesko ili kraljevstvo Božje.

FRA MATE BAŠIĆ Urediti grob svojih najmilijih, pomoliti se kod groba i ne otići na Misu, nespojivo je s katoličanstvom i brigom za pokojne

Fra Mate Bašić uoči Svih svetih i Dušnoga dana poručuje: "Živimo život u svemu onome što smo dobro i lijepo od naših pokojnih primili, živimo život u zahvaljivanju Bogu na njima u našim životima. Stoga je važno, sjetiti se da postoji samo jedno mjesto susreta s našim pokojnima, mjesto i trenutak u kojem se spajaju nebo i zemlja. Taj poseban i sveti čas u kojem zajedno sa svim anđelima i arkanđelima, prijestoljima i gospodstvima, sa svom nebeskom vojskom i svim nebesnicima, zajedničkim glasom, jednim glasom slavu Božju kličemo, a to mjesto, taj trenutak je Sveta Misa."

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja