Budi dio naše mreže

Ove heroine u povijesti spasenja promijenit će vaše razumijevanje ženskog poziva.

/ mp

Izraz “ženski genij” često se pojavljuje u popularnim katoličkim spisima, pogotovo jer ga je sveti Ivan Pavao II. upotrijebio u svom Pismu ženama iz 1995. Ali što to zapravo znači? Možda je najbolji način da shvatite ženski genij ako ga primijenite u praksi.

Na prvi pogled može se činiti da “ženski genij” označava površnu ideju ženstvenosti. Ali ništa ne bi moglo biti dalje od istine. Izraz opisuje stvarnu i vitalnu sposobnost žena da surađuju s Bogom u planu spasenja, koristeći svoje specifične ženske darove u borbi protiv zla i radu na dobru, donosi Aleteia.

Knjiga “Vrhovno poslanje žena prema svetom Ivanu Pavlu II.” Melisse Maleski prekrasno ilustrira kako ženski genij izgleda u akciji. Autorica Melissa Maleski sažeto iznosi dosljednu i duboku viziju Katoličke Crkve o ženama.

Maleski piše kako zapisi Starog zavjeta nude fascinantne uvide u Božje postupno obnavljanje ženskosti kroz brojne nezaboravne žene. Zapravo, neki od presudnijih trenutaka u izraelskoj povijesti odlučeni su u njihovu korist zbog suradničke intervencije Boga i žene. Precizna priroda ove suradnje u potpunosti je ljudska i izrazito ženska; očuvanje njihovih priča u Svetom pismu označava tih žena kao onih koje nas približavaju punom značenju ženskosti.

Donosimo deset žena u Bibliji koje predstavljaju ženski genij:

Hana

Hanu upoznajemo kad se moli za dijete nakon godina neplodnosti. Ona je primjer gorljive i iskrene molitve, dok svoje srce izlijeva Bogu. Na kraju je dobila sina Samuela, koji postaje veliki prorok.

Debora

Jedina žena iz Knjige o Sucima Debora je bila “nadnaravno prosvijetljena” i “majka Izraela”. Ona je primjer razboritog i odlučnog vođenja.

Marija Magdalena

Sva četiri Evanđelja slažu se da je ona prva osoba koja je vidjela Isusa uskrsloga i ona koju su Krist i Njegovi anđeli poučili da svjedoči o tome pred apostolima. Ona pokazuje kako prihvatiti i odgovoriti na Kristovu dobru vijest.

Ruta

Ruta je hrabro odlučila napustiti domovinu i otputovati prema Judeji, s novim ljudima i novom religijom. Njezin je izbor donio radost i mir voljenoj svekrvi Noemi i nagovještava uključivanje pogana u Kristovu spasonosnu misiju.

Estera

Nakon molitve i posta, Estera je riskirala potencijalnu smrtnu kaznu kako bi spasila Odabrani Narod od uništenja. Ona je primjer hrabrosti, brze pameti i duboko ukorijenjenog molitvenog života koji nas vodi u slijeđenju Božje volje.

Judita

Judita se oslanja na Boga i smišlja genijalan plan kako ubiti neprijateljskog generala. Njezina priča jasno pokazuje da suradnja s Božjim planom nije za one koji slabe srce! Njezin hvalospjev u kojem slavi Boga zbog pobjede nagovještaj je Gospinog magnifikata.

Suzana

Lažno optužena za preljub, Suzana se za svoje izbavljenje oslanja na Boga, a on ga šalje u obliku mladog proroka Danijela. Opisana je kao primjer nepokolebljivog osobnog integriteta i potpunog povjerenja u Boga.

Zgrčena žena

Jako bolesna žena posegnula je za Isusovim ozdravljenjem. Svjedok je hrabrosti i duboke vjere, dvije manifestacije ženskog genija.

Marija i Marta

Te su sestre (uz brata Lazara) bile Isusove bliske prijateljice. Njihova djela u cijelom Svetom pismu promiču i štite ono što je dobro i istinito u čovječanstvu dok objavljuju istinu o Mesiji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja