Budi dio naše mreže

U emisiji „Aktualno” Hrvatskoga katoličkog radija gostovala je u petak, 30. studenoga, s. Cecilija Milković iz Zaklade "Marija de Mattias", koju vode sestre Klanjateljice Krvi Kristove i jedan od podupiratelja Zaklade, Ante Ivanković.

/ Nevenka Puškarić

Dan Zaklade „Marija De Mattias“ proslavit će se u subotu, 1. prosinca, u 17.30 sati u Samostanu sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu. U sklopu programa bit će prikazano djelovanje Zaklade u ovoj godini, predstavit će se brošura „Stres i ja“ autorice s. Ankice Klepić te će biti dodijeljene odluke o stipendijama. Na taj dan ujedno se obilježava 11 godišnjica od osnutka ove Zaklade.

Zaklada želi svojim djelovanjem unaprijediti ljudsko i kršćansko dostojanstvo svakoga čovjeka u društvu, a osobito ranjivih skupina, istaknula je u razgovoru s. Cecilija. Prvenstveno su to stipendije jer veći dio fonda Zaklade podijelimo stipendistima – studentima iz Hrvatske i BiH. Zaklada ne raspisuje natječaj, a kriteriji za stipendiranje su: dobri rezultati tijekom studija, ostvaren uvjet za upis u slijedeću godinu, brojna obitelj i slabije materijalno stanje obitelji. Broj dodijeljenih stipendija za pojedinu akademsku godinu ovisi o veličini sredstava u fondu Zaklade. S. Cecilija zato je i ovim putem pozvala one koji su u mogućnosti materijalno poduprijeti zakladu. Sve o tome kako pomoći možete naći na internetskim stranicama Zaklade.

Zaklada pomaže i siromašnijim obiteljima, a programom „Gozba ljubavi” promovira socijalizaciju djece s posebnim potrebama i osoba s invaliditetom. Dio programa je i Biblio-drama; metodama susreta s Biblijom pomaže se različitim dobnim skupinama pronaći smisao života i učiniti ga kvalitetnijim, promišljajući na poseban način Sveto pismo. Jedan od novih projekata uključuje i mjesečne tribine i radionice o prevenciji stresa, koje održava s. Ankica Klepić, a njena brošura bit će predstavljena i u subotu u sklopu Dana Zaklade.

Radu Zaklade može se pomoći na više načina:

– redovitom uplatom, mjesečnom ili godišnjom na račun Zaklade, čime se postaje podupiratelja

– donacijom za ostvarenje programa Zaklade

– sponzorstvom Zaklade

– praćenjem rada Zaklade kroz savjet, organizacijsku i molitvenu podršku postaje se prijatelj Zaklade

– darujući vrijeme, suradnju i kreativnost u aktivnostima kao volonter Zaklade

Izvori financiranja Zaklade su dobri ljudi, kaže s. Cecilija. Za pravne podupiratelje godišnji je iznos donacije oko 2.000 kuna, dok je za fizičke podupiratelje taj iznos 200 kuna. Jedan od njih je i Ante Ivanković, koji je za Zakladu čuo kroz susrete sa sestrama i poznavanje njihova rada. On i supruga uz to su poštovatelji lika i djela s. Marije De Mattias pa su odlučiti dio sredstava godišnje izdvajati za rad Zaklade.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja