Budi dio naše mreže

Brigita Barbarić iz Žepča dio je priče boljeg poretka što ga stvara Zaklada "Marija De Mattias". Ova stipendistica Zaklade i studentica četvrte godine studija Matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultet u Zagrebu gostujući u emisiji "Aktualno" Hrvatskog katoličkog radija u četvrtak podijelila je svoje iskustvo studentskog života u Zagrebu i suživota sa Zakladom.

/ HKM/Hana Kilijan

Zaklada, koja u ovoj akademskoj godini stipendira 37 studenata, nosi ime po utemeljiteljici Družbe Klanjateljica Krvi Kristove svetoj Mariji De Mattias koja je rad na edukativnom i odgojnom planu temeljila na poštivanju dostojanstva svake osobe otkupljene Krvlju Kristovom.

Sestra Cecilija Milković naglasila je važnost uspostave boljeg poretka po uzoru na svetu Mariju De Mattias koju je sveti Ivan Pavao II. nazvao “ženom akcije”. Stipendiranje studenata samo je jedna je od brojnih aktivnosti koje Zaklada provodi, a o važnosti potpore koju kroz stipendiju dobiva posvjedočila je Barbara:

“Dolazim iz malog mjesta u središnjoj Bosni, Žepča. Studentica sam četvrte godine studija Matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i već sam četvrtu godinu zaredom stipendistica Zaklade ‘Marija De Mattias’. Stipendija mi uvelike pomaže, prvenstveno mojim roditeljima koji uz mene imaju još tri kćeri – dvije školarke i još jednu studenticu”, rekla je Brigita.

Na pitanje kako koristi stipendiju i gdje se vidi po završetku studija odgovorila je: “Stipendiju koristim za potrebe života u Zagrebu, stanarinu i druge troškove studentskog života. Troškovi života u Zagrebu su visoki, a po završetku studija voljela bih se vratiti u Žepče.”

Završila je osnovnu školu u Žepču, a opću gimnaziju u Katoličkom školskom centru “Don Bosco” kojeg vode salezijanci. Na pitanje jesu li joj draži salezijanci ili sestre Klanjateljice Krvi Kristove, odgovorila je kako su joj dragi i jedni i drugi. “Moja je sestra također stipendistica Zaklade, kao i još neki prijatelji iz moga mjesta. Drago nam je da smo dio Zaklade. Preko Zaklade živimo povezanost s Crkvom.”

Uz studentske obveze, Brigita slobodno vrijeme provodi s prijateljima ili baveći se nekom tjelesnom aktivnošću.

“Uvijek nađem vremena za društvo i za prijatelje. Također, uvijek pronađem vremena i za neku tjelesnu aktivnosti ili trening. Matematika je zahtjevna pa mi trening dobro dođe kao odmor za mozak”, naglasila je.

“Studiranje je zahtjevno, ali se sve može uz trud i rad.”

Brigita Barbarić i sestra Cecilija Milković u razgovoru s Tanjom Maleš

Tom prigodom najavljen je i humanitarni koncert dalmatinskih klapa grada Zagreba “Klapski zvuci za njihovo bolje sutra” u organizaciji Zaklade koji će biti održan u utorak, 28. svibnja u 19.30 u Maloj dvorani Lisinski. Koncertom će se prikupiti sredstva za stipendije studenata slabijeg imovinskog statusa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te za programe integracije djece s teškoćama u razvoju. Suorganizatori su Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna dvorana Lisinski, a na koncertu će nastupiti pet ženskih i tri muške klape iz Zagreba.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja