Budi dio naše mreže

Od 3. do 5. svibnja održava se 2. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija pod nazivom SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ – VUKOVAR 2019. Ulice i trgovi Vukovara bit će ispunjeni glazbom i plesom, brojnim atrakcijama, programima za djecu, kreativnim radionicama, uz eno i gastro ponudu iz cijele Hrvatske.

/ Vesna Živko

“Željeli smo napraviti nešto za Vukovar i za Slavoniju s obzirom da već nekoliko godina traje egzodus iz Slavonije. Htjeli smo zapravo napraviti nešto što bi pomoglo da se ljudi zadrže u Vukovaru, da dovedemo turiste u Vukovar jer stvarno ima jako puno potencijala. Vukovar je jedan prekrasan grad, skroz je obnovljen samo fali života. A u Vukovaru se puno toga događa. Ima puno udruga, zborova, plesnih grupa, kazališta i sve smo nih uključili u festival”, kaže producent festivala Silvije Šimac iz tvrtke “Organizatori bez granica”.

Ulice i trgovi grada Vukovara iduća tri dana postat će mjesto susreta različitih kultura, gastronomija i zabave. Više od 1000 sudionika promijenit će sliku Vukovara.Na festivalu će se predstaviti Hrvatska u malom, tj. najbitnije od onoga što ima naša država – od gastromanifestacija, tradicijskih i etnomanifestacija do uličnih festivala. Posebno su zanimljivi programi “Svi zaJedno HRVATSKO Naj (4.5.) i “Bogatstvo različitosti” (5.5.)

“Dolaze nam gosti iz Korčule i Blata, viteške igre kumpanija i moreška koje će se prikazivati na glavnom gradskom trgu. A “Bogatstvo različitosti su nastupi manjina koji žive i rade na području grada Vukovara i koji će predstaviti svoj godišnji program kroz pjesmu i ples. To su uglavnom folklorni sadržaji gdje će prikazati svoje tradicijske običaje”, ističe Šimac.

LASTOVSKI POKLAD Foto: G.I.Tepeš

U sklopu festivala bit će otvoren eko-etno sajam, ulični svirači i performeri ispunit će vukovarske ulice i trgoveodržat će se brojne kreativne radionice za djecu, plesne priredbe kao i koncerti na kojima će nastupiti  Dubrovački simfonijski orkestar s filmskom i latino glazbom (3.5.) Prljavo kazalište (3.5.), Jura Stublić i grupa Film (4.5.), grupa Kries (4.5.), Zvonko Bogdan i tamburaši (5.5.) i Aerodrom (5.5.).  Partner manifestacije je Ogulinski festival bajki koji dolazi s nekoliko predstava, a novost su i ambasadori festivala. To su đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić  i glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić.

“Oni su dali veliku podršku ovom festivalu,” kaže Šimac. “U okviru festivala predstavit ćemo knjigu Zlatka Dalića “Rusija naših snova”. Dio promocije bit će u okviru svečanog otvorenja festivala, a odmah po završetku Dalić će potpisivati svoju knjigu i tu očekujemo puno posjetitelja”, zaključuje Šimac.

Silvije Šimac Photo: Petar  Glebov/PIXSELL

 

Festival će otvoriti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a izravan prijenos svečanog otvorenja možete pratiti u petak od 17 sati  na 3. programu HRT-a. 2. Festival Svi zajedno Hrvatsko Naj završava u nedjelju 5.svibnja.

 

Sve dodatne informacije možete pronaći na poveznici:  https://svizajedno.eu/

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja