Budi dio naše mreže

U povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, 14. svibnja prisjetili smo se njegova posjeta Nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke 14. listopada 1999.

/ md

Prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman posjetio je 14. listopada 1999. godine s obitelji Nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke, o čemu je izvijestila IKA.

Uz predsjednika Tuđmana, u posjetu su bili njegov sin Stjepan Tuđman sa suprugom Snježanom, njihove dvije kćeri Ana Marija i Nera te predsjednikove unuke Ivana i Nina Tuđman. Nakon dolaska u Mariju Bistricu, predsjednik Tuđman i članovi obitelji uputili su se u novoizgrađeni samostan sestara karmelićanki, gdje ih je pozdravila poglavarica časna majka Gabrijela.

Sestre karmelićanke došle su u Hrvatsku prije II. svjetskog rata, upravo na poziv bl. kardinala Alojzija Stepinca, koji je želio da se one mole za dobro hrvatskog naroda i hrvatske države. Bl. Stepinac želio je da u Hrvatskoj budu četiri karmela koji bi s četiri strane svijeta branila molitvom hrvatski narod. Za taj karmel bl. kardinala Alojzija Stepinca i Majke Božje Bistričke temeljni je kamen blagoslovio papa Ivan Pavao II. prigodom svoga prvog posjeta Hrvatskoj 1994. godine, a sestre su se u karmel uselile dan uoči drugoga dolaska Svetog Oca u Hrvatsku 1998. godine.

Karmelićanke su se zahvalile bivšem predsjedniku Tuđmanu na njegovoj pomoći u izgradnji karmela na Mariji Bistrici, dok se on sestrama toplo zahvalio na molitvama, zaželjevši da u njima i dalje bude dobro cijele hrvatske i njezina budućnost.

Potom je dr. Franjo Tuđman s obitelji pohodio hrvatsko Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Taj pohod posebno je povezan s prvom obljetnicom proglašenja blaženim kardinala Stepinca i drugog pohoda Svetog Oca Republici Hrvatskoj i Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Uoči ponovnog posjeta Rimu i susreta sa Svetim Ocem, dr. Franjo Tuđman je zajedno s obitelji želio obnoviti dojmove i sjećanja na taj veliki crkveni i nacionalni povijesni događaj. Nakon što su sa zanimanjem razgledali crkvu i panoramu svetišta s Kalvarijom, prvi hrvatski predsjednik i njegova obitelj zadržali su se u kraćem razgovoru s čuvarom svetišta i župnikom mons. Lovrom Cindorijem i redovnicama.

U nastavku možete pogledati posjet dr. Franje Tuđmana svetištu Majke Božje Bistričke:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja