Budi dio naše mreže

Ove godine održan je prvi "Don Boscov globalni filmski festival za mlade", a film "Pronađeni" iz "salezijanske produkcije" predstavljao je Hrvatsku. Film je premijerno prikazan 19.11. u 20h u oratoriju Dominik Savio na Jarunu.

/ Ivana Markić

Župa Duha Svetog na Jarunu povjerena je salezijancima koji su na poseban način zaduženi za odgoj djece i mladih. U svojem oratoriju svakodnevno okupljaju veliki broj djece i mladih. Od ove godine u sklopu oratorija djeluje i YouTube grupa koja se na poseban način se želi približiti djeci i mladima.

Na njihovom YouTube kanalu možete pronaći i novi film “Pronađeni”. Radi se o kratkometražnom igranom filmu. Mladi su u filmu prikazali najbitnije četiri dimenzije oratorija koje i oni sami pokušavaju svakodnevno živjeti, a to su dom, škola dvorište i crkva. Upravo su te četiri dimenzije u filmu utjelovili i sami likovi. Ono što su željeli poručiti jest da je svaka osoba dobrodošla u oratorij bez obzira na dotadašnji način života.

Medijska skupina Sveta Mati Slobode

Jelena Franić je istaknula kako je u petak bila projekcija filma u oratoriju Dominik Savio na Jarunu. “U petak se projicirao u našem oratoriju Dominik Savio i sam film, a nakon toga su svoje komentare o filmu izrekli i sami glumci. Sveučilišni profesor dr. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dao je svoje viđenje o medio – pastoralnom radu, a potom je i don David Leskovar pričao o značaju don Bosca jer je don Bosco prvi fotografirani svetac te se bavio izdavaštvom knjige. Don Bosco nije bio zatvoren prema novim izazovima i tehnologijama. Imao je jednu otvorenost i pravovremeno je odgovarao na tadašnje potrebe mladih”, rekla je Jelena.

Medijska skupina Sveta Mati Slobode

U filmu “Pronađeni” sudjelovalo je četvero mladih koji uz svoje svakodnevne obveze posvećuju vrijeme i radu s mladima. Svoju svakodnevnicu su preslikali u ovaj kratkometražni igrani film. “Ivan, Marta, Emanuel i Tea četvero su mladih ljudi koji žive uobičajenu rutinsku svakodnevicu u Zagrebu, noseći sa sobom mladalačke ideale i stilove života. Paralelno s njihovom pričom odvija se i prikaz života mladog salezijanca kojemu tijekom molitve odzvanjaju negativne vijesti o mladima. On kroz molitvu i predanje odlučuje postati protagonist i unijeti promjene u živote potrebitih mladih. Tijek predvidive stvarnosti četvero glavnih likova prekida papirić s kojim se susreću. Naime, pronalazak papirića mijenja njihove trenutne životne situacije, slike o samima sebi i usmjerava ih na neočekivano mjesto. On ih vodi do salezijanskog oratorija u kojima se njihove slabosti usavršavaju i oni pronalaze ambijent u kojem su prihvaćeni i voljeni. Njihov zajednički susret spaja njihove životne priče, ujedinjava ih i vodi do don Bosca čija im slika pomaže da promjene pogled na budućnost”, stoji u opisu filma.

Medijska skupina Sveta Mati Slobode

Medijska skupina Sveta Mati Slobode

Nakon projekcije filma uslijedile su medijske radionice. “Salezijanska mladež koristi te alate komuniciranja. Imamo svoj YouTube kanal. Koristimo medije za evangelizaciju i važno je naglasiti da imamo podršku od naših salezijanaca. Nije prvi put da ovako nešto radimo i da kroz to i putem toga želimo privući mlade ljude u oratorij”, rekla je Jelena Franić za Hrvatsku katoličku mrežu.

Medijska skupina Sveta Mati Slobode

Film možete pogledati ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja