Budi dio naše mreže

Anica Djamić, veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini, posjetila je zajedno s predstavnicima ukrajinskoga Caritasa-Spes vrtić „Bajka“ u Gostomelu, koji je nakon sveobuhvatne rekonstrukcije početkom veljače iznova započeo s radom.

/ mk

Ova je ustanova obnovljena i uređena zahvaljujući donacijama brojnih humanitarnih organizacija, lokalnim sredstvima ali i, preko Caritasa-Spes, partnera Hrvatskog Caritasa, uz potporu Ministarstva vanjskih i humanitarnih poslova Republike Hrvatske, čijim su sredstvima opremljene vrtićke kuhinjsko-blagovaoničke prostorije.

Ukupno 154.706 ukrajinskih grivnji bilo je namijenjeno kupnji posuđa, kućanskih uređaja i blagovaoničke opreme. Tijekom posjeta Anica Djamić pohvalila je uložene napore istaknuvši: „Obavili ste izvanredan posao. Drago nam je da smo mogli doprinijeti kako biste dobili neophodna sredstva za svakodnevno djelovanje. Republika Hrvatska solidarna je s ukrajinskim narodom i predana pružanju trajne pomoći ljudima pogođenima ratom.“

Foto: Hrvatski Caritas

U Gorenki, kao i u samom Gostomelu, oko 70% kuća uništeno je u ožujku 2022. Stradalo je tada nekoliko vrtića, među kojima i „Bajka“, koji, odoljevši razaranju, srećom nije bio zahvaćen požarom. Krov zgrade bio je uzdrman, sustav grijanja uništen, a prozori razbijeni. Zajedničkim naporima mjesnih vlasti i dobročinitelja, vrtić je temeljito obnovljen i ponovo je u punom pogonu. Trenutno skrbi za četiri vrtićke skupine i ukupno osamdesetak djece.

Olena Chorna, voditeljica Odjela za obrazovanje u Gostomelskom vijeću rekla je kako „djeca koja pohađaju „Bajku“ prvenstveno dolaze iz lokalnih obitelji čiji su domovi stradali u ratu. Mnoge njihove obitelji stanuju u modularnom selu, uz tek nekoliko iz istočnih ukrajinskih pokrajina. Na listi čekanja trenutno se nalazi 485-ero djece koji se nadaju upisu u vrtić. Nastojeći odgovoriti na takvu potrebu spremamo se otvoriti još jednu ustanovu „Dugu“, koja bi od rujna trebala zbrinjavati 250 djece. Time, međutim, nećemo moći podmiriti rastuće potrebe. Suočeni smo s izazovom izgradnje novog vrtića u koji bismo mogli smjestiti 300 djece, ali to će biti  dugotrajan pothvat.“

Foto: Hrvatski Caritas

Ravnateljica vrtića „Bajka“ Julija Komarenko posvjedočila je gostima kako su s Odjelom za obrazovanje, nakon oslobođenja Kijevske oblasti, surađivali nastojeći obnoviti ustanovu, upućujući na potrebe i tražeći dobročinitelje. „To nas je dovelo do Caritasa-Spes. Sada imamo potpuno rekonstruiran  i opremljen vrtić, koji prima četiri vrtićke skupine, sa solarnim grijanjem i modularnim skloništem. Najvažnije nam je zajamčiti sigurnost našoj djeci. Vrtići moraju biti  sigurni i imati samostalan izvor energije. Uz naše ruske susjede, moramo biti spremni na dugotrajnu borbu za nezavisnost.“  Na kraju sastanka s veleposlanicom Djamić i predstavnicima Caritasa-Spes gđa. Komarenko izrazila je želju za jedinstvom svih Ukrajinaca, koje ih može  osposobiti za pobjedu nad svim protivnicima.

Hrvatski Caritas i dalje u suradnji s Caritasom-Spes podupire projekte pomoći ratom pogođenim stanovnicima Ukrajine, a u Hrvatskoj, u suradnji s Američkim Caritasom (Catholic Relief Services) skrbi za brojne izbjegle ukrajinske obitelji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja