Budi dio naše mreže

Utrka u naoružanju u svemiru bila je u središtu govora koji je u utorak, 29. listopada, na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, održao nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri toj organizaciji.

/ mp/Radio Vatikan

Među ostalim, nadbiskup Bernardito Auza upozorio je da u slučaju istraživanja i korištenja Zemljinog izvan-atmosferskog prostora, ukoliko se ono poveže s utrkom u naoružanju, nije više riječ samo o znanstvenim dostignućima koja vode izvanrednom tehnološkom napretku već i o ugrožavanju Zemljine sigurnosti i održivosti, javlja Radio Vatikan.

Nadbiskup je prije svega podsjetio na odredbe „Ugovora o izvan-atmosferskom prostoru“ od 27. siječnja 1967. godine, koji su potpisale gotovo sve države članice Ujedinjenih naroda, u kojem stoji da se u istraživanju i korištenju izvan-atmosferskog prostora, uključujući mjesec i druga nebeska tijela, države potpisnice moraju voditi normama suradnje i uzajamne pomoći te sve svoje aktivnosti u izvanatmosferskom prostoru moraju provoditi uz dužno poštovanje interesa ostalih država potpisnica.

U svjetlu tih odredbi, javljaju se važna pitanja o naporima koji se ulažu u svrhu uništenja satelita drugih zemalja, kao i uvođenja oružja u svemir. Napadi na satelite na bilo koji način, bilo iz svemira ili sa Zemlje nespojivi su s načelom suradnje i uzajamnoga pomaganja u mirnim aktivnostima u svemiru – upozorio je nadbiskup Auza.

Stalni promatrač Svete Stolice podsjetio je također da kontinuirana i sve veća upotreba svemirskih platformi u komunikaciji, navigaciji i komercijalnim aktivnostima pokazuje važnost ulaganja napora usmjerenih na sigurnost, učinkovitost i održivost tih struktura. Stoga bi trebalo zabraniti napade na njih ili ometanje njihove funkcije. Osim toga, nuncij Auza smatra kako bi trebalo zabraniti presretanje svemirskih platformi, kao i vojne aktivnosti iza kojih ostaje otpad opasan za druge objekte u orbiti.

Općenito je prihvaćena važnost satelita za provjeru sporazuma o kontroli i neširenju naoružanja, posebice onoga koji se odnosi na nuklearno oružje – ustvrdio je nadbiskup te se također osvrnuo na prijedlog o osnivanju Međunarodne ustanove za kontrolu satelita (ISMA), čiji bi zadatak bio prikupljanje i širenje informacija o aktivnostima vezanim uz lansiranje objekata u svemir.

Konačno, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima naznačio je dva prioriteta: mora se očuvati prostor slobodan od ikakvoga oružja i zajamčiti izvedivost sporazuma o razoružanju na Zemlji. Te bi se obveze – kako je predložio nadbiskup Auza – mogle dodatno učvrstiti sporazumom o pregledu tereta prije njegova lansiranja u svemir, kako bi se osiguralo da nije riječ o oružju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja