Budi dio naše mreže

Otkriven je potencijalno nastanjiv planet "veličine Zemlje", objavila je NASA prošloga tjedna.

/ ab

Katolički znanstvenici s Vatikanskog opservatorija pozdravili su otkriće planeta, nazvanog TOI 700 e. Tvrde da takvo “uzbudljivo” otkriće “svjedoči o čudesnom Božjem stvaranju”, prenosi CNA.

Znanstvenici su, međutim, primijetili da novootkriveni planet “nije druga Zemlja”, koja je i dalje jedini planet na kojem se zna da postoji život.

Planet je najnovije otkriće NASA-inog Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), satelita dizajniranog za traženje egzoplaneta (planeta izvan našeg Sunčevog sustava) na kojima bi mogao postojati život.

Po riječima Christophera Graneyja, znanstvenika iz Vatikanske zvjezdarnice, “planetarni sustav TOI 700 mjesto je vrlo različito od našeg Sunčevog sustava”.

“Zvijezda TOI 700 sama po sebi se jako razlikuje od Sunca. Manje je mase od Sunca, manje veličine, hladnije temperature i crvenije boje. Njegova izlazna energija nije čak ni dvadesetina sunčeve”, rekao je Graney za CNA.

Može li biti života na TOI 700 e?

Graney je za CNA rekao da nema dovoljno podataka da bi se moglo reći na ovaj ili onaj način.

“Je li moguće da ima života? To je puno šire pitanje na koje, zapravo, ne znamo odgovor. Imajte na umu da mi uopće ne znamo kako život nastaje, niti što je potrebno da bi se formirao i napredovao”, rekao je Graney.

Christopher Shingledecker, istraživač i profesor fizike i astronomije na Katoličkom benediktinskom fakultetu u Atchisonu, Kansas, također je upozorio da potencijalno postojanje vode ne znači nužno da na TOI 700 e može biti života.

“Gledajući unatrag na naš Sunčev sustav, Mars pripada Sunčevoj nastanjivoj zoni i s visokim stupnjem pouzdanosti znamo da je doista u jednom trenutku imao tekuću površinsku vodu; usprkos tome, svi pokazatelji govore da Mars… niti sad ima života, niti je ikad imao”, rekao je Shingledecker.

Bog voli sva stvorenja

NASA vjeruje da TOI 700 e treba 28 dana da obiđe svoju zvijezdu. Stručnjaci NASA-e i Vatikanskog opservatorija slažu se da bi planet mogao biti “plimno zaključan”, što znači da na TOI 700 e “najvjerojatnije nema dana i noći, nema izlaska i zalaska sunca”, rekao je Graney.

Graney je dodao da otkriće TOI 700 e pokazuje da “na isti način na koji Bog voli planete, [on] voli i raznolikost planeta.”

“Jedan od velikih trendova u povijesti astronomije bilo je otkriće koliko je svemir raznolik. To je prava revolucija”, zaključio je Graney.

“Otkriće ovog i drugih egzoplaneta doista su izvanredna postignuća koja svjedoče o čudima Božjeg stvaranja”, rekao je Shingledecker. “Što više egzoplaneta otkrijemo, shvaćamo da je Zemlja zaista jedinstvenija. Zaista, koliko znamo, to je trenutno jedino mjesto u svemiru gdje postoji život.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja