Budi dio naše mreže

U priopćenju Papinske akademije za život navodi se kako akademija srdačno podržava odluku, navodeći da budući zakoni o potpomognutom samoubojstvu morat će uzeti u obzir tu sudsku presudu.

/ md

Među institucijama koje su pozdravile odluku Ustavnog suda pridružila se i Papinska akademija za život, izvijestio je Vatican News. Talijanski je Ustavni sud odbacio prijedlog o referendumu kojom se htjelo ukinuti članak Kaznenog zakona u kojem se kažnjava one koji sudjeluju u potpomognutom samoubojstvu do 15 godina zatvora.

Ukidanje toga članka otvorilo bi put legalizaciji eutanazije. Međutim, prema 15 ustavnih sudaca, ukidanje kazni u tim slučajevima ne bi zaštitilo minimalne ustavne standarde koji reguliraju zaštitu ljudskog života općenito, posebno za slabe i ranjive.

U priopćenju Papinske akademije za život navodi se kako akademija srdačno podržava odluku, navodeći da budući zakoni o potpomognutom samoubojstvu morat će uzeti u obzir tu sudsku presudu. Takav se prijedlog zakona trenutno razmatra u talijanskom parlamentu.

Papinska akademija za život podsjeća na katolički nauk o vrijednosti i poštovanju svakog ljudskog života, koje se protivi potpomognutom samoubojstvu, što je više puta istaknuo i sam papa Franjo.

Isto tako u priopćenju se ponovno naglašava važnost palijativne skrbi, napominjući kako je aktualni talijanski zakon o tom pitanju slabo poznat i jedva se provodi, iako bi to bio konkretan odgovor na patnju tolikog broja ljudi, dajući stvarnu podršku i pratnju.

Sveti je Otac na općoj audijenciji 9. veljače oštro osudio eutanaziju, potpomognuto samoubojstvo kao neprihvatljivo odstupanje od medicinske etike. “Smrt se mora prihvatiti, a ne potpomagati”, naglasio je tom prilikom papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja