Budi dio naše mreže

Početak najduljeg pontifikata u modernoj povijesti

Dana 16. lipnja 1846. izabran je papa Pio IX., što je bio početak najdužeg pontifikata u modernoj povijesti. Naime, Pio IX. bio je rimskim biskupom tijekom čak 31 godine, sedam mjeseci i 23 dana.

/ mp

To je znatno duže od bilo kojeg drugog pape za kojeg se može izračunati točna dužina pontifikata. Napomenimo, na drugom je mjestu po dužini pontifikata sv. Ivan Pavao II., s 26 godina, 5 mjeseci i 18 dana, donosi portal povijest.hr.

Bl. Pio IX. rođen je 1792. kao Giovanni Maria Mastai-Ferretti u gradu Senigalliji nedaleko od Ancone. U trenutku izbora za papu imao je 54 godine, a doživio je, za to doba, prilično duboku starost od 86 godina života. Zanimljivo,  konklava na kojoj je izabran bila posljednja konklava u dosadašnjoj povijesti koja nije održana u Vatikanu.

Naime, taj je izbor za papu održan u Kvirinalskoj palači (tal. Palazzo del Quirinale) u Rimu, današnjoj službenoj rezidenciji talijanskih predsjednika republike. To je nekoć bila papinska palača, sve do vremena gubitka Rima i Papinske Države, kad su aktivnosti morale biti preseljene u Vatikan.

Upravo je bl. Pio IX. bio posljednji papa koji je vladao nad prostranom Papinskom Državom.

Ključne riječi:
papa Pio IX.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja