Budi dio naše mreže

Papinska akademija za život izdala je u ponedjeljak 4. ožujka 2024. priopćenje u kojemu podržava protivljenje francuskih biskupa amandmanu koji bi pobačaj učinio ustavnim pravom.

/ mk/IKA

Papinska akademija za život izrazila je potporu čvrstom protivljenju francuske Crkve ustavnom amandmanu koji je Francusku učinio prvom državom koja je pobačaj uvrstila među prava zajamčena ustavom.

Ustavni amandman odobrili su Nacionalna skupština i Senat, a konačno je izglasovan 4. ožujka u Parlamentu tropetinskom većinom (780 glasova za i 72 protiv).

U dobu općih ljudskih prava ne smije postojati „pravo“ na oduzimanje ljudskog života

U priopćenju objavljenom istoga dana, Papinska akademija za život ponovila je stajalište Francuske biskupske konferencije da se pobačaj, koji ostaje napad na život, ne može promatrati isključivo iz perspektive prava žena. Akademija se pridružila biskupima izražavajući žaljenje što se u prijedlogu ne spominju mjere potpore onima koji bi željeli zadržati svoje dijete.

Papinska akademija za život ustraje na tomu da u dobu općih ljudskih prava ne smije postojati „pravo“ na oduzimanje ljudskog života.

Sve vlade i vjerske tradicije – trebaju učiniti sve što mogu da bi u ovoj fazi povijesti zaštita života postala apsolutni prioritet, s konkretnim koracima u korist mira i socijalne pravde te s učinkovitim mjerama za opći pristup resursima, obrazovanju i zdravstvu – poručuju iz akademije.

Zaštita najranjivijih

Posebne životne situacije te teški i dramatični konteksti našeg vremena trebaju se rješavati alatima pravne civilizacije koji, prije svega, gledaju na zaštitu najslabijih i najranjivijih – ističe se u priopćenju.

Zaštita života nije ideologija

Citirajući papu Franju, Papinska akademija za život poručuje da za Katoličku Crkvu obrana života nije ideologija, nego stvarnost, ljudska stvarnost koja uključuje sve kršćane.

Riječ je o djelovanju na kulturnoj i odgojnoj razini da bi budućim naraštajima prenijeli stav solidarnosti, brige, dobrodošlice, dobro znajući da kultura života nije isključiva baština kršćana, nego pripada svima onima koji radeći na izgradnji bratskih odnosa prepoznaju vrijednosti svake pojedine osobe, prenosi Vatican News.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja