Budi dio naše mreže

"To nije karijera, to je služenje, isto ono služenje kojim je Bog služio svome narodu", poručio je papa Franjo devetorici đakona koje je zaredio na 58. svjetski dan molitve za duhovna zvanja u Bazilici sv. Petra.

/ ps/IKA
Novim je svećenicima preporučio da u svom svećeničkom životu svjedoče Božju bliskost, suosjećanje i nježnost podsjetivši da “svećeništvo nije karijera, nego služenje”, objavio je Vatican News.

Na svečanosti ređenja, na kojoj su poštivane epidemiološke mjere vezane uz sprječavanje širenja covida-19, sudjelovalo je stotinjak vjernika. Koncelebrirali su generalni vikar za Rimsku biskupiju kardinal Angelo De Donatis, pomoćni rimski biskup mons. Gianpiero Palmieri, nekoliko kardinala, pomoćni biskupi, poglavari sjemeništa iz kojih ređenici dolaze te njihovi župnici.

Papa je kandidatima za svećeništvo poručio da ono što Gospodin želi od njih jest da budu pastiri svetoga Božjeg naroda. Pozvao je da se nadiđe rječnik iz prijašnjih vremena kad se govorilo o “crkvenoj karijeri” dodavši: “To nije karijera, to je služenje, isto ono služenje kojim je Bog služio svome narodu. (…) Svećenici moraju biti bliski svetom Božjem narodu, ali prije svega bliski Bogu, s molitvom”, poručio je.

Novim je svećenicima toplo preporučio da nikada ne ogovaraju subrata svećenika.

Vi ste biskupovi suradnici, rekao je Papa istaknuvši duhovnu bliskost biskupa kojem se, s poniznošću, trebaju povjeravati. Novim je svećenicima toplo preporučio da nikada ne ogovaraju subrata svećenika. “Ako imaš nešto protiv nekoga, budi muško odi do njega i reci mu to u lice”, rekao je Papa kroz šalu dodavši: “Ne budite ogovarači. Ne tračajte druge”.

Svećenika mora resiti nježna, prisna, obiteljska suosjećajnost, rekao je Papa preporučivši svećenicima da ne budu “laktaši” i da se ne upuštaju u oholu utrku za novcem.

Sveti je Otac, nadalje, preporučio jedinstvo: u biskupijskom vijeću, u komisijama, u radu. “Nitko od vas nije studirao zato da postane svećenik. Studirali ste crkvene znanosti. Vi ste izabrani, uzeti iz Božjeg naroda”, rekao je Papa pozvavši ređenike da ne zaborave odakle su došli: “iz svoje obitelji, iz svoga naroda. Ne gubite osjećaj za Božji narod”. Citirao je apostola Pavla koji je rekao Timoteju da se spominje svoje majke, svoje bake, svojih korijena, ukratko. “Autor Poslanice Hebrejima kaže: Spominjite se onih koji su vam prethodili u vjeri”, rekao je Papa uputivši snažni poziv novozaređenim svećenicima: “budite svećenici iz naroda, a ne klerici države”.

Papa je pozvao nove svećenike da “gube vrijeme” na slušanje i tješenje drugih, da budu “djelitelji Božjega praštanja, koji se nikada ne umara opraštati”. Svećenika mora resiti nježna, prisna, obiteljska suosjećajnost, rekao je Papa preporučivši svećenicima da ne budu “laktaši” i da se ne upuštaju u oholu utrku za novcem. Pozvani ste biti “svećenici, a ne poduzetnici”, ponovio je Papa pozvavši svećenike da se ne boje: “ako vas bude resio Božji stil, sve će biti dobro”.

Foto: Vatican News

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja