Budi dio naše mreže

Papa Franjo potaknuo je sudionike na 44. Susretu prijateljstva među narodima od 20. do 23. kolovoza u Riminiju da poput Isusa pristupe drugima i pomognu im u susretu s Bogom, osobito usred teških vremena.

/ dp

Svake se godine od 1980. krajem kolovoza u sjevernotalijanskom obalnom gradu Riminiju održava Susret za prijateljstvo među narodima. Ovogodišnja tema Susreta je “Ljudsko postojanje je neiscrpno prijateljstvo”, piše Vatican news.

Usred rata i podjele

Papa je priznao da se sastanak u Riminiju održava u vrijeme kada “rat i podjele siju ogorčenost i strah u srca, a drugi koji su drugačiji, često se doživljavaju kao suparnici”.

“Globalna i prožimajuća komunikacija”, rekao je Sveti Otac, “uzrokuje da ovaj rašireni stav postane mentalitet, da se razlike pojavljuju kao simptomi neprijateljstva i da se pojavi neka vrsta epidemije neprijateljstva”

U tom kontekstu, rekao je Papa, tema susreta u Riminiju čini se hrabrom, “jer je jasno protiv trenda, u vremenu obilježenom individualizmom i ravnodušnošću, koje generiraju usamljenost i mnoge oblike odbacivanja drugih”.

Nitko se ne može spasiti sam

U točno određenom trenutku povijesti, istaknuo je papa Franjo, “Bog je preuzeo inicijativu i poslao svoga Sina koji se predstavio kao prijatelj”, istaknuo je. “Duh uskrslog Krista razbio je samoću dajući čovjeku svoje prijateljstvo, kao čistu milost.”

U tom kontekstu, rekao je Papa, tema susreta u Riminiju čini se hrabrom, “jer je jasno protiv trenda, u vremenu obilježenom individualizmom i ravnodušnošću, koje generiraju usamljenost i mnoge oblike odbacivanja drugih”.

Duh uskrslog Krista razbio je samoću dajući čovjeku svoje prijateljstvo, kao čistu milost.

Upućujući na svoju encikliku Fratelli tutti, Papa je istaknuo važnost prijateljstva i podržao ga kao rješenje “čak i u najdramatičnijim situacijama – čak i pred ratom – ‘kada je ono istinsko, uvjet je za mogućnost univerzalne otvorenosti'”, istaknuo je.

Ne možemo biti gluhi dok se vapaji dižu Bogu

Zakon prijateljstva, nastavio je Papa poruci, postavio je Isus rekavši da nema veće ljubavi od one da život svoj položi za svoje prijatelje.

Kada je prijateljstvo istinsko, uvjet je za mogućnost univerzalne otvorenosti.

Stoga je pozvao “kršćane i sve muškarce i žene dobre volje da ne ostanu gluhi pred vapajem koji se s ovoga našega svijeta uzdiže Bogu”.

“Govori nisu dovoljni, ono što je potrebno su konkretne geste i zajednički izbori koji grade kulturu mira tamo gdje svatko od nas živi”, nastavio je, pozivajući na nastojanja izgradnje prijateljstva međusobno različitih ljudi.

Susret u Riminiju godišnji je događaj koji organizira Pokret zajedništva i oslobođenja, a koji privlači velik broj vjernika koji ondje u kontaktu s visokopozicioniranim pojedincima iz kulturnog, ekonomskog, umjetničkog i političkog života raspravljaju o ključnim pitanjima današnjice.

Također, sudionici Susreta u Riminiju imaju priliku posjetiti izložbe koje se organiziraju u raznim paviljonima te sudjelovati na brojnim aktivnostima.

Promicanje kulture susreta

Papa Franjo izrazio je nadu da će Susret prijateljstva među narodima nastaviti promicati kulturu susreta koja je otvorena svima i u kojoj nitko nije isključen te im uputio svoj apostolski blagoslov.

“Neka svatko od sudionika nauči malo pristupati drugima na Isusov način, koji uvijek pruža svoju ruku, uvijek nastoji podići, ozdraviti, usrećiti, susresti Boga”, kazao je Sveti Otac.

O ovogodišnjem Susretu više pročitajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja