Budi dio naše mreže

Papa Franjo odobrio je čudo koje se pripisuje zagovoru blažene Elene Guerra, utirući put kanonizaciji nove svetice poznate kao "apostol Duha Svetoga".

/ mdj

Prijateljica pape Lava XIII. i učiteljica svete Gemme Galgani, Elena Guerra (1835.–1914.) poznata je po svojim duhovnim spisima i strastvenoj odanosti Duhu Svetome, donosi CNA.

Guerra je između 1895. i 1903. napisala više od desetak pisama papi Lavu XIII. u kojima ga je poticala da potakne sve katolike da zazivaju Duha Svetoga u molitvi. Papa je uslišio Guerrin zahtjev i objavio tri dokumenta o Duhu Svetomu tijekom njihove korespondencije, uključujući pismo u kojem se od cijele Crkve traži da moli devetnicu Duhu Svetome do Pedesetnice 1895. i njegovu encikliku o Duhu Svetom, Divinum Illud Munus, 1897. godine.

Tko je nova svetica?

“Svetkovina Duhova se neprestano događa u svakom vremenu i na svakom mjestu, jer se Duh Sveti želio dati svim ljudima i svi koji ga žele uvijek ga mogu primiti, tako da ne moramo zavidjeti apostolima; samo se moramo raspoložiti kao oni da ga dobro primimo, pa će i on doći k nama kao što je došao k njima.”

Guerra je između 1895. i 1903. napisala više od desetak pisama papi Lavu XIII. u kojima ga je poticala da potakne sve katolike da zazivaju Duha Svetoga u molitvi.

Guerra je utemeljiteljica zajednice Duha Svetoga, vjerske zajednice koju je Crkva priznala 1882. Papa Ivan XXIII nazvao je Guerru “modernim apostolom Duha Svetoga” kada ju je proglasio blaženom 1959. godine. Rođena je u plemićkoj obitelji u Lucci u Italiji 1835., te je bila dobro obrazovana i formirana u svojoj vjeri. Veći dio svojih 20-ih godina Guerra je bila prikovana za krevet teškom bolešću, što je izazov koji se za nju pokazao preobražavajućim, budući da se posvetila meditaciji  Svetog pismu i spisima crkvenih otaca.

Guerra je osjetila poziv da se posveti Bogu tijekom hodočašća u Rim sa svojim ocem nakon ozdravljenja. Nazočila je trećem javnom zasjedanju Prvog Vatikanskog sabora u Bazilici svetog Petra u travnju 1870., a kasnije se susrela s papom Pijem IX., 23. lipnja 1870. “Kad je ugledala papu Pija IX., bila je toliko dirnuta da se, po povratku u Luccu, zavjetovala da će dati svoj život za papu”, navodi vatikanski Dikasterij za kauze svetaca.

Protiv želja svoje obitelji, u svojim  30-ima Guerra je osnovala vjersku zajednicu posvećenu obrazovanju. Jedna od njezinih učenica, sveta Gemma Galgani, u svojoj je autobiografiji napisala o snažnom duhovnom učinku njezina obrazovanja kod sestara oblatica. Guerra je osobno podučavala Galgani francusku i crkvenu povijest te je oslobodila mjesečne školarine kad je njezin otac bankrotirao.

Veći dio svojih 20-ih godina Guerra je bila prikovana za krevet teškom bolešću, što je izazov koji se za nju pokazao preobražavajućim, budući da se posvetila meditaciji  Svetog pismu i spisima crkvenih otaca.

Tijekom svoje korespondencije s papom Leonom XIII., Guerra je također sastavila molitve Duhu Svetom, uključujući krunicu Duha Svetoga, moleći Gospodina da “pošalje svoj Duh i obnovi svijet”. Redovnica se suočila s poteškoćama u posljednjim godinama svog života kada su je neke od njezinih sestara optužile za lošu upravu, zbog čega je dala ostavku na dužnost poglavarice. Guerra je umrla na Veliku subotu 11. travnja 1914. Njezina se grobnica nalazi u Lucci u crkvi Sant’Agostino. Sestre oblatice koje je Guerra osnovala nastavljaju njezinu misiju danas u Italiji, Kamerunu, Kanadi, Filipinima i Ruandi.

Čudo

Papa Franjo prepoznao je čudo koje se pripisuje Guerrinom posredovanju koje je uključivalo ozdravljenje čovjeka po imenu Paulo u Uberlandiji u Brazilu 2010. nakon što je pao sa stabla i završio u komi s ozbiljnom ozljedom mozga. Nakon podvrgavanja kraniotomiji i operaciji dekompresije, čovjekova se situacija pogoršala, a 10 dana nakon njegova pada otvoren je protokol za proglašenje moždane smrti.

Nazočila je trećem javnom zasjedanju Prvog Vatikanskog sabora u Bazilici svetog Petra u travnju 1870., a kasnije se susrela s papom Pijem IX., 23. lipnja 1870.

Dok je bio u komi, članovi Karizmatske obnove organizirali su molitvu za Paulovo ozdravljenje, tražeći od svih da mole za njegovo ozdravljenje po zagovoru bl. Elene Guerra. Desetog dana nakon što su se počeli moliti blaženoj Eleni, liječnici su ustanovili neočekivano poboljšanje njegovog stanja i za manje od mjesec dana otpušten je iz bolnice u dobrom stanju. Papa je službeno odobrio čudo tijekom audijencije kod kardinala Marcella Semerara, prefekta vatikanskog Dikasterija za kauze svetaca, 13. travnja.

Tijekom audijencije Papa je također odobrio mučeništvo slugu Božjih Cayetana Clausellasa Ballvéa, dijecezanskog svećenika, i Antonija Torta Reixachsa, laika i oca, obojica ubijenih tijekom Španjolskog građanskog rata 1936. godine. Papa je također odao priznanje herojskim vrlinama sestre Tereze Lanfranco, talijanske redovnice iz Kongregacije Kćeri Santa Maria di Leuca, koja je umrla u Rimu 1989. godine.

Vatikan će naknadno objaviti datum kanonizacije blažene Elene Guerra.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja