Budi dio naše mreže

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 27. svibnja izaslanstvo od 100 budističkih redovnika iz hrama Wat Phra Cetuphon (ili Wat Pho) u Bangkoku.

/ mk

U svom je pozdravu Sveti Otac istaknuo da se sjeća putovanja u njihovu zemlju u studenom 2019. te gostoprimstva koje su mu tom prigodom iskazali. Izrazio je svoje oduševljenje izvješćem sa VII. budističko-kršćanskog kolokvija koji je u studenom prošle godine u Tajlandu okupio više od 150 sudionika iz različitih dijelova Azije kako bi zajednički razmišljali o temi Karuna i Agape u dijalogu za ozdravljenje ranjenoga čovječanstva i zemlje, Nedjelja.baprenosi .

Tijekom spomenutog kolokvija, istaknuo je Rimski biskup, bile su spomenute tri ključne stvari na koje je želio još jednom podsjetiti.

Prvo istaknuo je da se „nitko ne spašava sam; možemo biti spašeni samo zajedno, jer smo svi međusobno povezani i ovisni“. U svjetlu te istine, pozvao ih je da rade zajedno sa svima – civilnim društvom, pripadnicima drugih religija, vladama, međunarodnim organizacijama, akademskim i znanstvenim zajednicama i svima drugima zainteresiranima za promicanje prijateljstva koje čuva mir i bratstvo i gradi inkluzivniji svijet.

Drugo, rekao je Papa, bila je spomenuta važnost poučavanja svih, a posebno mladih i djece, odnosima prožetih brigom i pažnjom prema drugima i okolišu.

Treće, kolokvij je također pozvao na molitvu i meditaciju koji „mogu okrenuti stvari naglavačke pročišćavajući naša srca i umove; stvaranje ljubavi, milosrđa i oprosta tamo gdje postoji mržnja i osveta stvarajući duh poštovanja i brige za druge i zemlju.“

„Na kraju ste izjavili: ‘Vjerujemo da molitva i meditacija mogu stubokom promijeniti stvari pročišćujući naša srca i umove, donoseći plodove ljubaznosti, milosrđa i oprosta tamo gdje vladaju mržnja i osveta, stvarajući duh poštovanja i brige za druge i za Zemlju“, rekao je papa Bergoglio.

Na kraju je Papa monasima zahvalio na lijepoj gesti dolaska u Vatikan i potaknuo ih da i dalje njeguju dijalog i suradnju, posebice s Katoličkom Crkvom u Tajlandu, u duhu trajnoga prijateljstva, prenosi Vatican News.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja